ADMAN

Black Friday … είχα και στο χωριό μου αλλά ήταν πιο τίμια!

LIKE US ON FACEBOOK

Σήμερα, αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, είναι Μαύρη Παρασκευή, η γνωστή Black Friday, την οποία είχα και στο χωριό μου αλλά ήταν πιο τίμια… και τι εννοώ πιο τίμια;;;; Στο χωριό μου ο κάθε έμπορος μου ξεκαθάριζε ότι στόχος του είναι να ανακάμψει οικονομικά καθώς τους περασμένους 11 μήνες το ταμείο ήταν μείον -ή έστω πιο μείον από αυτό που θα ήθελε- και δεν προσπαθούσε να μου ξεστοκάρει προϊόντα από το μακρινό 2000 κάνοντας «γενναίες» εκπτώσεις, ξεχνώντας να ξεκαθαρίσει πόσα χρόνια ήταν στην αποθήκη του!

Στην Ελλαδίτσα μας προσπαθούμε με κάθε κόστος να ακολουθήσουμε τις χώρες της Δύσης. Αυτό αν μη τι άλλο θα το έθετα ως λογικό και δίκαιο, γιατί να μείνουμε πίσω άλλωστε; Δυστυχώς, όμως, για σένα και για μένα, που είμαστε οι καταναλωτές, στην πλειοψηφία των Εμπόρων που προσπαθούν να κινηθούν σε Αμερικάνικους ρυθμούς δεν έχει εκλείψει ο Ελληνάρας ο οποίος προσπαθεί να «δαγκώσει» τους πελάτες και να τους κοροϊδέψει ώστε να έχει οικονομικό όφελος. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Ότι εμείς, οι καταναλωτές, σκιζόμαστε και τους αφήνουμε στις ταμειακές μηχανές τους τα χρήματά μας που μεταξύ μας δεν μας περισσεύουν!

Και θα μου πεις γιατί έχω πάθει τέτοια παράκρουση και σου τα γράφω όλα αυτά… ο λόγος είναι απλός… έπεσα πάνω σ’ ένα σκίτσο το οποίο έδειχνε ένα ζευγάρι γόβες με τιμή 100 ευρώ το οποίο ήταν στα αζήτητα, ακριβώς από κάτω έδειχνε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια με ταμπελάκι όπου αναγραφόταν ότι η αρχική τιμή τους ήταν 200 ευρώ και λόγω Black Friday έπεσαν στα 100 ευρώ και γυναικεία χέρια σκιζόντουσαν για να τα αποκτήσουν… και αυτό ακριβώς ήταν που μου έκανε το κλικ για να ξεσπαθώσω…

You Foul!

Και, όμως, στην Ελλάδα η Black Friday ξεκινάει με χτύπημα κάτω από τη μέση… κυρίως για τους υπαλλήλους των καταστημάτων που συμμετέχουν σ’ αυτό το θεσμό (;). Για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας, η Μαύρη Παρασκευή βρίσκει αλυσίδες ηλεκτρονικών, μικρά και μεγάλα καταστήματα, συνοικιακά μαγαζιά, super markets ακόμα και φούρνους να συμμετέχουν και ο μεγάλος χαμένος να είναι …όλοι οι υπάλληλοί τους!

Γιατι;;;;

Γιατί, η Μαύρη Παρασκευή πρακτικά σημαίνει διπλές και τριπλές βάρδιες για τους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την υποχρέωση τους να εξυπηρετήσουν πρωτοφανείς μάζες καταναλωτών που φτάνουν ακόμα και σε χειροδικίες μεταξύ τους για να μπορέσουν να επωφεληθούν των μεγάλων εκπτώσεων.

Να σημειωθεί πως από το 2004 έως και το 2016 έχουν σημειωθεί 14 θάνατοι και 106 τραυματισμοί σε όλο τον κόσμο, σε περιστατικά που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη «Μαύρη Παρασκευή». Μεταξύ όλων αυτών συγκαταλέγονται άνθρωποι που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου από καταναλωτές, εργαζόμενοι που αυτοκτόνησαν και καταναλωτές που τραυματίστηκαν σοβαρά σε διαπληκτισμούς εντός καταστημάτων.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η συγκεκριμένη πρακτική έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, τόσο από συλλόγους και σωματεία εργαζομένων καθώς αποτελεί την αφορμή για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Παράλληλα, μόνο φέτος, και πριν καν προλάβει να τελειώσει η ημέρα, έχουν γίνει «δεκάδες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις τους υποχρεώνουν σε 12ωρες βάρδιες, ανάκληση των ρεπό τους και πλήρη ανατροπή των συμβάσεών τους.

«Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή, στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθος καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν το οτιδήποτε θεωρούν φθηνό, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατονομάζει αρκετές επιχειρήσεις αναφέροντας ότι «έχουν τροποποιήσει όλα τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες εργασίας, όχι μόνο την Παρασκευή 24 Νοέμβρη άλλα και τις μέρες πριν και μετά από αυτή την ημερομηνία».

Πέραν, όμως, της εκμετάλλευσης των εργασιακών σχέσεων οι έμποροι έχουν ελληνοποιήσει την Μαύρη Παρασκευή αλλάζοντας το νόημα της, γιατί όταν στην Αμερική την συγκεκριμένη μέρα μπορείς να βρεις τα τελευταία μοντέλα ηλεκτρονικών προϊόντων ή την τελευταία συλλογή ρούχων με έκπτωση μέχρι και 80% στην Ελλάδα τα βρίσκεις στην καλύτερη των περιπτώσεων σ’ ένα ταπεινό 20% (την στιγμή που, μεταξύ μας, οι πιθανότητες να σου κάνουν αυτή την εκπτωση και χωρίς εκπτώσεις είναι τεράστια!).

Γιατί, μπορεί το black Friday το οποίο ξεκίνησε από την μακρινή Αμερική και πρακτικά να λαμβάνει χώρα την επόμενη μέρα από το Thanksgiving Day ή αλλιώς την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου με στόχο να ανακουφίσει τα ταμεία των εμπόρων αλλά στην Ελλάδα ήρθε μάλλον για να κοροϊδέψει το αγοραστικό κοινό, το οποίο προκειμένου να αποκτήσει χωρίς τύψεις κάτι που θέλει δέχεται και τις ανατιμήσεις (γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ενα προϊόν να κοστίζει 100 ευρώ, λίγες ώρες πριν τηνέναρξη των εκπτώσεων να παίρνει αύξηση και να αγγίξει τα 200 ευρώ ώστε να πάρει μετά γενναία έκπτωση και να φτάσει πάλι στα 100 ευρώ) και το γελοίο 20% έκπτωσης που μπορεί να λάβει στα περσινά προϊόντα αλλά και το 80% σε προπολεμικά προϊόντα τα οποία ο έμπορος ξεσκόνισε με πολύ κόπο όταν τα ξέθαψε από τις καταπακτές των υπογείων του!

Και αν θες να μιλήσουμε ειλικρινά, αν όντως μου έκανες γενναίες εκπτώσεις γι’ αυτη τη μία και μοναδική μέρα του έτους, τύπου 50% στο εμπόρευμα της σεζόν και 70% στα παλιότερα, ναι, θα ήταν Black Friday και εγώ θα σου άφηνα τα χρήματα μου με μεγάλο χαμόγελο και θα είχα στήσει τροχόσπιτο έξω από το κατάστημά σου για να προλάβω να αγοράσω όσα θέλω…

Πως ξεκίνησε βρε παιδιά αυτή η Black Friday;

Και για να πάρεις και μία «ιστορική» γνώση, να σου πούμε ότι η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική, δεν θεωρείτε επίσημη αργία, αν και σε πολλά μέρητο κάνουν σαν το 4ημέρο του Οκτώβρη που έχουμε στην θεσσαλονίκη, αργία το Thanksgiving και καπάκια αργία και η επόμενη μέρα μαζί με το ΣΚ…  με στόχο αυτό το long weekend να αυξήσει τον αριθμό των πιθανών αγοραστών.

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτή η τρέλα; Υπαρχουν διάφορες θεωρίες ανάμεσα στις οποίες είναι ο τρόπος με τον οποίο οι  έμποροι τηρούσαν τα Βιβλία τους. Πιο συγκεκριμένα, λένε πως έπειτα από μια χρονιά με μεγάλες ζημιές, οι έμποροι προχώρησαν σε εκπτώσεις την επομένη από την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι καταναλωτές τότε έκαναν μεγαλύτερες αγορές και οι έμποροι μπόρεσαν για πρώτη φορά σε μια ολόκληρη χρονιά να καταγράψουν κέρδη. Η λεπτομέρεια, στην οποία οφείλεται και το όνομα αυτής της μέρας, είναι ότι συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημιές με κόκκινο μελάνι και τα κέρδη με μαύρο. Έτσι, λοιπόν, η «μαύρη Παρασκευή» ταυτίστηκε με τα κέρδη των εμπόρων.

Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι στις αρχές του 19ου αιώνα, μία ημέρα μετά τις Ευχαριστίες, οι τιμές των σκλάβων στις Νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλές.

Ενώ η τρίτη και εκδοχή θέλει στη δεκαετία του 1950 στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, να ξεκίνησε η παράδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες. Οι έμποροι της πόλης έκαναν μεγάλες εκπτώσεις για να επωφεληθούν από τις ορδές των τουριστών που έρχονταν για να παρακολουθήσουν το γεγονός. Αυτό υποχρέωνε τους αστυνομικούς να δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες για να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια. Οι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που αναφέρονταν σε αυτή την ημέρα ως Μαύρη Παρασκευή και φαίνεται ότι η φράση όχι μόνο «έμεινε» αλλά πήρε και παγκόσμιες διαστάσεις.

Διάβασε επίσης:

Black Friday και σε…γραφείο τελετών! | Photo

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved