Το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο μιλάει για την μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα. Το τέλος των μνημονίων ήρθε για τους Έλληνες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όμως οι νέοι δεν έχουν πολλά για να ελπίζουν.

Χωρίς ελπίδα οι νέοι της Ελλάδας αναφέρει το BBC στο δημοσίευμα του, το οποίο επικεντρώνεται στις δραματικές επιπτώσεις που είχε και έχει η οικονομική κρίση για τους νέους. Μέσα στο άρθρο αναφέρεται στα υψηλά επίπεδα ανεργίας καθώς και σττην μετανάστευση, η οποία αποτελεί μάστιγα για την χώρα μας. Αφορμή για την δημοσίευση είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Στο δημοσίευμα υπάρχει μια πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία φανερώνει ότι 3 στους 4 θεωρούν ότι η χώρα έχει λάθος κατεύθυνση και ότι τα μνημόνια αντί να σώσουν την Ελλάδα την κατέστρεψαν.

Η κρίση, η οποία χτύπησε όλους τους Έλληνες, αποδείχτηκε ως ταφόπλακα για τους νέους.

«Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να επιτηρούν στενά τη χώρα και τις δαπάνες της τα επόμενα χρόνια».

Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων – περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι – μετανάστευσε με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Ελληνες ηλικίας 20-39 ετών να αποτελούν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 4 χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Μέσα στο άρθρο υπάρχουν και οι δηλώσεις του Γιώργου Χριστίδη, ανταποκριτή του Der Spiegel στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρει ότι η βελτίωση στην οικονομία μετά την κορύφωση της κρίσης το 2012 δεν κατόρθωσε να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί.

«Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μειώσει τις περιπτώσεις εκείνων των Ελλήνων που θα επιθυμούσαν επιστροφή στη χώρα αν έβρισκαν μια αξιόλογη εργασία και καλές προοπτικές. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο μια μόνιμης θέσης εργασίας υπάρχουν δυσκολίες αν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά και να έχεις μια γεμάτη ζωή», αναφέρεται στο άρθρο.

Το BBC σημειώνει ότι η ανεργία στους νέους κάτω των 25 φτάνει στο 58%. Ένας αριθμός που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την χώρα.

«Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι, και δικαίως, ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια», αναφέρει στο δημοσίευμα ο Μπράιτον Βασίλης Λεοντίτσης. Και προσθέτει ότι:

Η καθημερινή πραγματικότητα των νέων Ελλήνων παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη

Μιλώντας για τις πολιτικές που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λεοντίτσης αναφέρει: «κατάλαβε ότι έπρεπε να υλοποιήσει τις πολιτικές λιτότητας από τους πιστωτές. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές».

Το σχόλιο του δημοσιεύματος αποτελεί κόλαφο για την ελληνική πραγματικότητα.

Τρία χρόνια μετά το τρίτο δανειακό πρόγραμμα τελειώνει. Αλλά οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες

Το άρθρο τελειώνει με τον Γιώργο Χρηστίδη να μιλάει για τους επικείμενους φόβους για τα παιδιά του, που είναι μόλις 5 και 11 ετών, αναφέροντας ότι:

«Φοβάμαι για το μέλλον τους εδώ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πάρει χρόνια ή δεκαετίες για την Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα διαβίωσης.

Γι’ αυτό οι γονείς όπως εγώ προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό με βάση τις ικανότητές τους προκειμένου να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με τις ικανότητες και γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν ευκαιρίες γνώσης και εργασίας στο εξωτερικό – αν αυτό χρειαστεί».

Ο ίδιος ο κ. Χρηστίδης αναφέρει ότι: «Δεν τα παρατάω. Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στην Ελλάδα πριν να τα παρατήσουμε και να μεταναστεύσουμε».

Σολτς: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη». Ο Όλαφ Σολτς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Handelsblatt» και αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής. Αυτό είναι καλό», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Σολτς.

«Οι Ελληνες πολίτες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και για αυτό αξίζουν σεβασμό δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί ακόμη ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μαζί είμαστε ισχυρότεροι από ότι ο καθένας για τον εαυτό.», κατέληξε λέγοντας.

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Το Μνημόνιο για τους συνταξιούχους της Ελλάδας δεν θα τελειώσει ποτέ