Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου για 880.000 εργαζομένους, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Documento», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Το ακριβές επίπεδο της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα» σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου, ενώ πρόσθεσε ότι από την αύξηση «θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας».

Η ίδια τόνισε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα με αυτή, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών, προκειμένου «ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ακόμη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια οικονομία όπως η ελληνική και άρα θα συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια:

Η νεοφιλελεύθερη αφήγηση ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού απειλεί τις θέσεις εργασίας, δεν επαληθεύεται ούτε από την εμπειρία, ούτε από τις πλέον πρόσφατες έρευνες

«Αυτό που έχει αποδεδειγμένα λειτουργήσει υφεσιακά στην ελληνική οικονομία ήταν οι πολιτικές της μείωσης των μισθών και συμπίεσης εργατικών δικαιωμάτων την περίοδο 2010-2014», σημείωσε η ίδια.

Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτή θα ισχύσει από τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει:

  • Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα και της βασικής οφειλής, μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 120 δόσεις.
  • Ρύθμιση και η εξόφληση σε δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017, με τις δόσεις για οφειλή έως 3000 ευρώ να είναι έως και 36 για μεγαλύτερη οφειλή έως και 120.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσουν να πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση στοχεύει: «Οι εργαζόμενοι να δηλώνονται, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους, να τηρούνται τα ωράρια τους και να αμείβονται αξιοπρεπώς».

Διαβάστε ακόμη:

Και τελικά… πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;