Την Πέμπτη 3 Μαΐου 220.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξημένες επικουρικές συντάξεις μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του ΕΤΕΑΕΠ να υπολογίσουν στα πραγματικά ποσά σύνταξης τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ. Οι εν λόγω εισφορές παρακρατούνταν λανθασμένα από το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Έπειτα απ’ τις αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις μετά τις διορθώσεις, θα γίνει σταδιακά και η διαδικασία επιστροφής και των αναδρομικών ύψους 60 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 21 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει μέσα στο Καλοκαίρι και πιθανότατα θα γίνει εφάπαξ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το 2011 επιβλήθηκε κλιμακωτή ποσοστιαία μείωση των επικουρικών συντάξεων από 3%-10%, που ονομάστηκε εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης.

Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση-περικοπή. Με τον 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» το Καλοκαίρι του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Ύστερα από ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, με υποβολή αιτήσεων στα Ταμεία, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη διόρθωση των κρατήσεων με τις συντάξεις Μαΐου που θα καταβληθούν στους δικαιούχους του ΕΤΕΑΕΠ την ερχόμενη Πέμπτη. Για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν το πράσινο φως και οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τους οποίους υπήρχαν διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς εδώ και μήνες.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για το Ταμείο εκτιμάται σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε περίπου 220.000 συνταξιούχους, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στα 15-16 ευρώ.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα δουν τις συντάξεις τους αυξημένες συγκαταλέγονται συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) και τραπεζοϋπάλληλοι.

Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, τελωνειακούς, πρώην εργαζομένους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κ.ά.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά είναι τα νέα όρια για σύνταξη ΙΚΑ

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC