Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών απ’ τη γρίπη που καλπάζει στη χώρα μας. Τι λένε τα τελευταία στοιχεία;

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΟ, ο αριθμός των νεκρών απ’ τη γρίπη διαρκώς αυξάνεται. Μέχρι στιγμής οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 74 από τους 56 με τα περισσότερα θύματα που προστέθηκαν στη λίστα, να κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε την Τετάρτη στην Κρήτη, όταν μια γυναίκα 55 ετών παρουσίασε επιπλοκές λόγω της γρίπης και κατέληξε στη ΜΕΘ του ΠΑΝΓΗ.  Πρόκειται για το πέμπτο θύμα ιού της γρίπης στην Κρήτη, ενώ η άτυχη γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά από αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ, δεν τα κατάφερε.

Τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη και δυστυχώς η λίστα διαρκώς αυξάνεται.  Οι περισσότεροι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους από την γρίπη ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά.

Το τελευταίο διάστημα δεκάδες ασθενείς έχουν νοσηλευθεί, ενώ εκατοντάδες κλινικά δείγματα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης.

Κατά την εβδομάδα 11–17 Φεβρουαρίου 2019 στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 398 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 145 (36,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ήταν τύπου Α.

Να σημειωθεί ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 264 άτομα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 65% της ζήτησης για τα εμβόλια έχει καλυφθεί ενώ έχει φτάσει και η δεύτερη δόση. Από το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η διάθεσή της ενώ ως το απόγευμα τα εμβόλια θα έχουν διατεθεί σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής ενώ μέχρι τη Δευτέρα σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Διαβάστε τις συμβουλές για τη γρίπη απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά απ’ τη γρίπη