Αυξάνεται από σήμερα η τιμή στην πλαστική σακούλα | Πόσο κοστίζει;

LIKE US ON FACEBOOK

Αυξάνεται από σήμερα η τιμή στην πλαστική σακούλα και η διάθεσή της απ’ τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Πόσο κοστίζει;

Αυξάνεται η τιμή της πλαστικής σακούλας και από σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2019, θα κοστίζει από 0,04 λεπτά που ήταν προηγουμένως, 0,09 λεπτά ευρώ.

Ποιες σακούλες εξαιρούνται από τις χρεώσεις;

  • Οι πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
  • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
  • Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Παράλληλα, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η πώληση της πλαστικής σακούλας το 2018 περιορίστηκε κατά 80-85%, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έφτασε τα 7,7 εκατ. ευρώ.

Αναφέρουμε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2019 (ακόμα δεν μπήκε καλά καλά) η Ελλάδα καλείται να φέρει εις πέρας τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, μέχρι 90 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.

Το 2017 η αναλογία αυτή ανερχόταν σε 300 με 400 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, ενώ στόχος η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας μέχρι το 2025 να φθάσει στις 40 σακούλες ανά άτομο κάθε χρόνο.

Πόσο κοστίζει η πλαστική σακούλα σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Στην Αγγλία και την Πορτογαλία, μία πλαστική σακούλα κοστίζει 0,10 ευρώ, στη Βουλγαρία 0,05 ευρώ, στην Πολωνία, η χρέωση αναμένεται να επιβληθεί απ’ την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ η Ιταλία τις έχει απαγορεύσει απ’ το 2011.

Διαβάστε ακόμη:

Η χρέωση έφερε μείωση της πλαστικής σακούλας

Photo: Press Association

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved