Για τη δολοφονία Κασόγκι η CIA φαίνεται πως έχει βγάλει τα συμπεράσματά της. Ποιον βλέπει πίσω απ’ την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, σύμφωνα με την The Washington Post;

Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, «δείχνει» για τη δολοφονία Κασόγκι η CIA, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα στην οποία έγραφε και ο δημοσιογράφος.

Το πόρισμα αυτός της CIA είναι αντίθετο με αυτό που ισχυρίζεται η Σαουδική Αραβία πως ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τη δολοφονία. Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτές τις αποκαλύψεις.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, διευκρινίζει η Post, η CIA μελέτησε διάφορες πηγές και στοιχεία, ιδίως μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ με τον Κασόγκι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν συμβούλευσε τον Κασόγκι να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα πιστοποιητικά που ήθελε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν θα πάθει τίποτα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Χάλεντ μπιν Σλαμάν το είπε αυτό στον Κασόγκι όπως τον διέταξε ο αδερφός του, ενώ δεν είναι γνωστό αν ο ίδιος γνώριζε για τον φόνο.

Πάντως, απ’ τη μεριά της η Σαουδική Αραβία επιμένει πως ο πρίγκιπας δεν γνώριζε, ότι η δολοφονία δεν ήταν προμελετημένη και προέκυψε μετά από έναν καυγά.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και δολοφονήθηκε μέσα στο κτίριο. Ο δημοσιογράφος διαμελίστηκε και ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας έχει προχωρήσει στη σύλληψη αρκετών υπόπτων και ζητά τη θανατική ποινή σε 5 από αυτούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε 17 σαουδάραβες αξιωματούχους που θεωρεί πως «ευθύνονται» ή «συνήργησαν» στον φόνο του Κασόγκι.

Μάικ Πενς: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

Μετά από αυτές τις πληροφορίες από την CIA, οι ΗΠΑ απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν θέλει να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον Λευκό Οίκο ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κασόγκι», δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Μ’ αυτά τα αντικείμενα βασάνισαν τον Κασόγκι πριν τον σκοτώσουν (Photos)