Αυτόματες κατασχέσεις για τα χρέη στην Εφορία εξετάζει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία επισπεύδει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος. Τι θα αλλάξει με το νέο σύστημα.

Ειδικότερα, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα ενεργοποιεί τις αυτόματες κατασχέσεις για τα χρέη στην Εφορία, όταν αυτά θα είναι ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από τον «Ελεύθερο Τύπου»,  με το συγκεκριμένο σύστημα, η αποστολή των κατασχετηρίων και η επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.

Μόλις μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιείται η διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ και για αυτά επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Το νέο αυτό σύστημα και η αυτόματη κατάσχεση για χρέη στην Εφορία, αποσκοπεί στο να εισπράττει το Δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με γρήγορες διαδικασίες, να προχωρά στην επεξεργασία και την αξιοποίηση πληροφοριών από πηγές εκτός φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σχετικά με το οικονομικό προφίλ και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών. Παράλληλα, να προχωρά στη μαζικοποίηση και αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος όσων εξ αυτών δεν εξοφλούν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγιο, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -ΓΕΜΗ, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).

Αυτοί οι φορείς θα προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Απαντά για τις συντάξεις, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη χαλάρωση των capital controls