Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης! Δύο σπουδαίοι άνθρωποι ψηφίστηκαν και τιμήθηκαν μ’ αυτό το σημαντικό βραβείο Νόμπελ.

Νόμπελ Ειρήνης 2018 στους Denis Mukwege και Nadia Murad για τον αγώνα τους εναντίον της σεξουαλικής βίας ως όπλου σε ένοπλες συγκρούσεις.

To φετινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου από το Κονγκό, ο οποίος είχε επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν, και τη νεαρή ακτιβίστρια, Nadia Murad, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Νορβηγική Επιτροπή ξεχώρισε αυτούς τους δύο ανθρώπους ανάμεσα σε 331 υποψηφιότητες.

Η Επιτροπή, με σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι οι γυναίκες χρειάζονται προστασία, τίμησε τον Denis Mukwege, «ο οποίος υπήρξε το σημαντικότερο σύμβολο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του αγώνα να τερματιστεί η σεξουαλική βία σε καθεστώς πολέμων και ένοπλων συρράξεων».

Παράλληλα, τιμήθηκε και η Nadia Murad, μέλος της μειονότητας Γιαζίντι στο Ιράκ, η οποία βιάστηκε κατ’ επανάληψη από μέλη του Ισλαμικού Κράτους και «βρήκε το θάρρος να αφηγηθεί τα βασανιστήριά της».

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου 2018 στο Όσλο, ενώ οι δύο νικητές θα λάβουν χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατ. δολαρίων.

Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης φέτος ήταν επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Θυμίζουμε ότι το 2017, το Νόμπελ Ειρήνης είχε κερδίσει η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Διαβάστε ακόμα:

https://ipop.gr/eidisis/istoria-piso-ap-ta-vravia-nobel-ke-ellines-nobelistes/