Στις 19:00 δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll των εκλογών, ενώ μία ώρα μετά περίπου δόθηκε το 100% του exit poll, αρκετή ώρα πιο νωρίς από την αναμενόμενη.

Τα ποσοστά που δόθηκαν αρχικά ήταν το 80% των αποτελεσμάτων του exit poll και στις 20:00 δόθηκε το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα του 100%. Με βάση αυτό το ολοκληρωμένο exit poll, η ΝΔ λαμβάνει 38,5- 41,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 27- 30%. Στη συνέχεια, όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ λαμβάνει 6,5-8%, το ΚΚΕ 5-6%, η Ελληνική Λύση 2,8- 3,5%, η ΜεΡΑ 25 3-4% και η Χρυσή Αυγή 2,8- 3,8%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου exit poll, η Νέα Δημοκρατία τονίζει στο πρώτο σχόλιό της ότι “Είναι μια ιστορική νίκη της ΝΔ την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης”.

Στη συνέχεια, η Πειραιώς επισημαίνει ότι μια τέτοια διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981.

Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας. Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων.

Συνεχίζει λέγοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. “Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους”, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Η σημερινή ιστορική νίκη δημιουργεί βέβαια προσδοκίες, αλλά αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.

Με αισιοδοξία και χαρά τονίζει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή κι αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης. “Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Είμαστε στο ξημέρωμα μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων”, δήλωσε κλείνοντας η Πειραιώς.

Με τη σειρά της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι “Εφόσον τα αποτελέσματα των exit poll επαληθευτούν, υπάρχει σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, που είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον τόπο μας.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη και μια χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ καταλήγει στο ότι “Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία”.

Στο τέλος έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι αυτόν τον ρόλο θα τιμήσει με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της χώρας και του λαού.

Διαβάστε επίσης:

https://ipop.gr/live_blogging/stis-kalpes-oi-ellines-psifoforoi/

Photo: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ