AIDS. Πολλοί και μόνο στο άκουσμα της λέξης τρέχουν μακριά. Τρέχουν να σωθούν. Να προστατέψουν τον εαυτό τους. Να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά των παιδιών τους. Να τα “προστατέψουν” κι αυτά. Δεν θέλουν “πάρε-δώσε” με οροθετικούς. Αν μπορούσαν θα τους συγκέντρωναν όλους μαζί σε ένα νησί απόμερο, απομονωμένο. Το στίγμα του AIDS υπάρχει και όλοι είμαστε υπεύθυνοι για αυτό.

Σε μια κοινωνία που ακόμη διακρίνουμε τους ανθρώπους, τους δίνουμε και τους αφαιρούμε δικαιώματα, που ορισμένοι είναι ανάξιοι για προστασία απ’ τις διακρίσεις, θεωρείς πως υπάρχει χώρος για τους οροθετικούς; Κι εσύ τώρα που το διαβάζεις δεν σε ενοχλεί ούτε στο ελάχιστο; Δεν νιώθεις το σφίξιμο στην καρδιά και το στομάχι σου;

Όλοι είμαστε άνθρωποι και η ζωή η δική σου, δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή του διπλανού σου. Όλοι πρέπει να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα. Ρητά και ξεκάθαρα.

Κι ενώ η τεχνολογία προχωρά, η κοινωνία μένει στάσιμη. Και το στίγμα του AIDS όσα χρόνια κι αν περάσουν μένει. Σαν ρετσινιά. Σαν κακό τατουάζ που θέλεις να ξεκολλήσεις από πάνω σου, να γδάρεις το δέρμα σου για να φύγει αλλά δεν μπορείς.

Κι έτσι, τι κάνεις; Κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά και περιθωροποιείς. Αντί να ενημερωθείς, θεωρείς πως ξορκίζεις το “κακό” όχι απλά με το να μη διαβάζεις και να μην ακούς για αυτό, αλλά και με το να μειώνεις και τους ανθρώπους που είναι φορείς, να κάνεις ό,τι δεν τους βλέπεις, να τους παραγκωνίζεις. Όσα λιγότερα γνωρίζεις, τόσο το καλύτερο, ε; Ε με συγχωρείς αλλά όχι.

στίγμα του AIDS

Μερικοί μύθοι που καλλιεργούν αυτό το έδαφος:

 • Οι οροθετικοί δεν συνιστούν απειλή για άλλους ανθρώπους.
 • Ναι, ο HIV μεταδίδεται, αλλά δεν κολλάει τόσο εύκολα.
 • Δεν μπορείς να μεταδώσεις τον ιό μέσω της καθημερινής επαφής.
 • Τα προφυλακτικά είναι καλός τρόπος πρόληψης της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.
 • Είναι δυνατό να προληφθούν σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μετάδοσης του HIV από την μητέρα στο παιδί.
 • Γίνεται αυτή την περίοδο πολλή συζήτηση για το πώς επιδρά η αντιρετροϊκή αγωγή στη μεταδοτικότητα του ιού.

Κι αν ανακαλύψεις πως είσαι οροθετικός, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Και το στίγμα και τις διακρίσεις μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα έχει διαφορετικές εμπειρίες.

Το να έρθεις αντιμέτωπος με το στιγματισμό και τις διακρίσεις προκαλεί στεναχώρια και πόνο. Μερικές γενικές συμβουλές θα σου φανούν χρήσιμες:

 • Ένα καλό πρώτο βήμα όταν αντιμετωπίζεις διακρίσεις είναι να μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Δεν φταις εσύ!
 • Πιθανώς να είναι χρήσιμο να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο ή έναν ειδικό που τον εμπιστεύεσαι. Επίσης οι υπηρεσίες υποστήριξης οροθετικών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες σε τέτοιες στιγμές.
 • Αν σε παρενοχλήσουν ή σου επιτεθούν, ίσως θελήσεις να επικοινωνήσεις με την αστυνομία, ενώ είναι καλό να γνωρίζεις ότι οι σύλλογοι και οι οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV θα είναι σε θέση να σε βοηθήσουν, αν αισθανθείς ότι χρειάζεσαι κάποια συμβουλή ή υποστήριξη.
 • Αν αντιμετωπίσεις διακρίσεις στο χώρο της υγείας (π.χ. έμμεση ή άμεση άρνηση ιατρικής περίθαλψης, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων), στο χώρο εργασίας ή στις κοινωνικές συναναστροφές σου (π.χ. αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων), επικοινώνησε με τις ομάδες οροθετικών και ζήτησε νομική βοήθεια. Υπάρχουν νόμοι που σε προστατεύουν.
 • Αν κάποιος αποκαλύψει την οροθετικότητά σου σε κάποια ιστοσελίδα, μπορείς να απευθυνθείς στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να καταγγείλεις την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Η υπηρεσία αυτή είναι πολύ φιλική και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο στο 11012.

Με πληροφορίες απ’ τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν εξετάσεις και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Photo: screenshot video: ramapoAIDSpsas