Το πρόγραμμα της ΝΔ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Παρασκευή, αναφερόμενους στους βασικούς άξονες και με κεντρικό σύνθημα «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα, Ενωμένοι μπορούμε».

Στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι επιλογές για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική, το Περιβάλλον, την Εξωτερική Πολιτική, τις Υποδομές, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος και στην ασφάλεια των πολιτών. Αυτά είναι και οι βασικές προτεραιότητες τη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως εδώ και καιρό έχουν δουλέψει το πρόγραμμα αυτό ανά κλάδο και τομέα. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία και τον φόρο στα μερίσματα αμέσως. «Διπλασιάζουμε τον χρόνο συμψηφισμού και ενισχύουμε τις υπεραποσβέσεις. Η αποκλιμάκωση του ύψους δανεισμού της χώρας φέρνει μείωση του κόστους δανεισμού στις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τη γραφειοκρατία», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «μπορούμε να μειώσουμε τους ανέργους σε μία τετραετία σε λιγότερο από 500.000 από 850.000 που είναι σήμερα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε για «μείωση φόρων για όλους τους πολίτες», ενώ μίλησε για εισαγωγικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 και σταδιακή μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα μειωθούν οι εισφορές από 20% σε 15%. Όπως τόνισε, στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22%.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα τηρήσει την πολιτική κατάργησης των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της ΝΔ επισήμανε ότι θα αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία και ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στη διετία, έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση και συμψηφισμό με τιμολόγια στην εφορία. Όπως είπε, αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

Η στήριξη των νέων οικογενειών είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

 • Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.
 • Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).
 • Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.

«Η Ν.Δ. έχει την ευθύνη να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Στηρίζουμε τον θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας είναι οι δουλειές και όχι τα επιδόματα και μίλησε για πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.

Καθιερώνουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ,με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ και ανέφερε τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιέρωση ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών.

Ακόμη, επεσήμανε πως θα εφαρμοστεί ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως.

Καταργούμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε άρον-άρον, θα γίνουν

Την ίδια στιγμή, μίλησε για τουλάχιστον μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, για να σταματήσει η δράση των συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών.

Αναλυτικά τα 16 βασικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ:

 1. Ισχυρή Ανάπτυξη με επενδύσεις
 2. Πολλές, νέες, καλύτερες δουλειές
 3. Λιγότεροι φόροι – Μεγαλύτερο εισόδημα
 4. Νέο Κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους, επιχειρήσεων
 5. Αξία στην ακίνητη περιουσία
 6. Στήριξη της οικογένειας, αντιμετώπιση του δημογραφικού
 7. Αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη
 8. Ποιοτική δημόσια υγεία
 9. Ασφάλεια για όλους
 10. Φύλαξη των συνόρων, αντιμετώπιση μεταναστευτικού
 11. Σύγχρονα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια
 12. Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη
 13. Κράτος αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη
 14. Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας
 15. Ολοκλήρωση των εθνικών μας υποδομών
 16. Η Ελλάδα αποκτά ξανά φωνή στην Ευρώπη ανά τον κόσμο

Διαβάστε αναλυτικά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Photo: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ