Το βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλούσιο. Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της ΝΔ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019  αναδείχτηκε πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα του έλαβε 158 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλούσιο ενώ ο ίδιος προέρχεται από μεγάλη ελληνική πολιτική οικογένεια.

Όπως είναι γνωστό, ο πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Έλληνας Πολιτικός και Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Χαλέπα Χανίων, 18 Οκτωβρίου 1918 – Αθήνα, 29 Μαΐου 2017) που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1990 έως 1993. Μητέρα του ήταν η Μαρίκα Γιαννούκου, γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπου είναι Συν – ιδρύτρια της «ZEUS + DIONE», Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Endeavor Greece» . Μαζί έχουν τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Οι σπουδές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης αποφοίτησε απ’ το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πού έχει εργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην «Chase Investment Bank» και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων «McKinsey and Company» στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην «Alpha Ventures» της «Alpha Bank» και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διετέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών», την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Η ενασχόλησή του με την πολιτική

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Από τις 25 Ιανουαρίου του 2013 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις 07 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εκτός απ’ τα Αγγλικά, γνωρίζει Γαλλικά και Γερμανικά ενώ έχει εκδώσει και ένα βιβλίο το «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το διάβασμα ενώ στη ζωή του υπάρχει και ο αθλητισμός, καθώς αγαπά το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις και το σκι.

Photo: AP