Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας απ’ την Κομισιόν, υπογραμμίζοντας στο κείμενο πως στόχος είναι η υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Τι προβλέπει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας απ’ την Κομισιόν; Η μεταμνημονειακή εποπτεία θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο και θα είναι σε ισχύ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων θα γίνονται αξιολογήσεις κάθε τρεις μήνες για ενδεχομένους κινδύνους στην οικονομία ώστε να αντιμετωπιστούν σε αρχικό στάδιο.

Παράλληλα, θα εκδίδονται τριμηνιαίες αναφορές με τα ευρήματα της Κομισιόν και θα υποβάλλονται στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο Euro Working Group. Με βάση αυτές τις αναφορές θα γίνει η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η μεταμνημονιακή εποπτεία θα πραγματοποιείται από τη Επιτροπή, την ΕΚΤ και αν κριθεί αναγκαίο θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Παράλληλα, εποπτεία θα ασκεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι πλήρως ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση απ’ την Κομισιόν:

Η απόφασή μας να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο, που έχει σημειωθεί… είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά στην περίοδο μετά το πρόγραμμα

Απ’ τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε πως η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη να επιμείνει η χώρα στο μονοπάτι της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σχολίασε πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη από τη μεριά της θα στηρίξει τη χώρα όπως έχει δεσμευτεί. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας απ’ την Κομισιόν δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, τέταρτο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Το 2019 έρχονται φοροελαφρύνσεις, λέει ο Τσίπρας