Στη δημοσιότητα δόθηκε η εισαγωγική τοποθέτηση της απολογίας του Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο. Όσα θα υποστηρίξει ο CEO του Facebook και το λάθος που θα παραδεχτεί.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Κογκρέσο θα παραδεχτεί πως το Facebook έκανε μια σειρά λαθών όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών του αλλά και σχετικά με την μετάδοση fake news.

Η εισαγωγική τοποθέτησή του Ζούκερμπεργκ, η οποία δημοσιεύτηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει πως ο CEO του social media θα παραδεχτεί πως το Facebook πραγματοποίησε το «μεγάλο σφάλμα» να μην έχει αρκετά ευρεία αντίληψη των ευθυνών του ενώ την ίδια στιγμή «δεν έπραξε αρκετά» ώστε να εμποδίσει την κατάχρηση των εργαλείων του.

Μέσω της τοποθέτησής του, ο Ζούκερμπεργκ θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τα παραπάνω: «Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι […] Είμαι υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν εδώ», θα αναφέρει συγκεκριμένα.

Αναμένεται επίσης να παραδεχτεί πως δεν είναι αρκετό η εταιρεία να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα έκφρασης, καθώς θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει πως αυτή η φωνή δεν χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απολογία του Ζούκερμπεργκ θυμίζουμε πως είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη κι έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, η οποία υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να υποστηρίξει για ακόμα μια φορά πως η διαρροή έγινε εξαιτίας ορισμένων κενών που υπήρχαν έως το 2014 στην πολιτική που ακολουθούσε το Facebook σχετικά με την πρόσβαση που είχαν οι σχεδιαστές εφαρμογών στα δεδομένα όσων χρηστών χρησιμοποιούσαν τα app τους, καθώς και των φίλων τους.

Τα συγκεκριμένα κενά θα επαναλάβει πως διορθώθηκαν απ’ το 2014 ενώ ο νεαρός δισεκατομμυριούχος θα απαριθμήσει τα μέτρα που λαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο για ν’ αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις.

Τέλος, για την υπόθεση των ρωσικών παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Ζούκερμπεργκ θα υποστηρίξει πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες του Facebook έλαβαν περιεχόμενο από τον ρωσικό φορέα Internet Research Agency, ο οποίος θεωρείται πως ήταν το βασικό όργανο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Δες πώς θα μάθουν οι χρήστες του Facebook εάν χρησιμοποιήθηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα από την Campridge Analytica:

Έτσι θα μάθεις εάν χρησιμοποιήθηκαν τα προσωπικά σου δεδομένα στο σκάνδαλο του Facebook

Photo: Nick Statt / The Verge