Αυστρία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς

LIKE US ON FACEBOOK

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το «συντομότερο δυνατόν» ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου κι αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Πιο συγκεκριμένα, πρόωρες εκλογές στην Αυστρία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξαιτίας βίντεο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας και τον δείχνουν να διαπραγματεύεται δημόσιες συμβάσεις με υποτιθέμενη Ρωσίδα υποστηρικτή, με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη.

Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Μέγαρο της Καγκελαρίας, στην πλατεία Ballhausplatz, στο κέντρο της Βιέννης, πανηγύρισαν την παραίτηση του Στράχε, ενώ οι ίδιοι απαίτησαν και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς επίσης και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο κι αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος.

Σημειώνεται ότι αυτές οι εξελίξεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung έδωσαν στη δημοσιότητα το «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής».

Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο Στράχε φαίνεται ξεκάθαρα να υπόσχεται σε υποτιθέμενη επιχειρηματία από τη Ρωσία δημόσιες συμβάσεις, λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, τον Οκτώβριο του 2017. Μάλιστα, για αντάλλαγμα ζητούσε την στήριξή της προεκλογικά απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.