Αυστηρή είναι η κριτική του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα αλλά και το μήνυμά του για την τήρηση των δεσμεύσεων, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή «εκτεταμένων και συχνά επώδυνων» μεταρρυθμίσεων, αναγνώρισε ο κ. Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα, κάνει όμως την αυστηρή κριτική του για την περίοδο του 2015 όταν ήταν υπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, αυστηρό είναι το μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα και την τήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του ESM, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για την περίπτωση της χώρας μας, τονίζοντας πως έμεινε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στα μνημόνια, αφενός επειδή τα προβλήματά της ήταν μεγαλύτερα και αφετέρου επειδή η διοίκηση ήταν πιο αδύναμη ενώ «υπό τον Βαρουφάκη η χώρα κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση επί έξι μήνες το 2015, γεγονός που στοίχισε στους Έλληνες δισεκατομμύρια».

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει πως η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2016

Τα αποτελέσματα αυτά κατέστησαν δυνατά επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε εκτεταμένες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των πραγματικών μισθών…Εάν η Ελλάδα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, βλέπω καλό μέλλον για τη χώρα στη ζώνη του ευρώ

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να πάρει κάποιο “μάθημα” από άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία ο κ. Ρέγκλινγκ τόνσε πως οι συγκεκριμένες οικονομίες εμφανίζουν σήμερα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται, όπως λέει, στο γεγονός ότι εφάρμοσαν μεταρυθμίσεις με αποφασιστικό τρόπο και αναλαμβάνοντας την «ιδιοκτησία» τους.

Ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, διαφορετικά  Σε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα μπορούσαν να “περικοπούν”.

Να σημειωθεί πως ο Πιερ Μοσκοβισί που επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν περισσότερο αισιόδοξος, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για τη μη περικοπή των συντάξεων. Φυσικά, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Διαβάστε επίσης:

Το θέμα των συντάξεων θα εξεταστεί στις 15 Οκτωβρίου, λέει ο Πιερ Μοσκοβισί