«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη» ήταν η απάντηση του Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου στην πρόταση του καγκελάριου της Αυστρίας, Sebastian Kurz ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίζουν εάν και πόσους πρόσφυγες θα δέχονται.

Αίσθηση προκάλεσε η αλλαγή πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό που πρότεινε, ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz.

«Με το να υποχρεώνεις κράτη να δέχονται πρόσφυγες δεν πας την Ευρώπη μπροστά», δήλωσε ο Kurz την Κυριακή σε δημοσίευμα της Bild, ενώ πρόσθεσε:

Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, θα διχάσουμε ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους αν και πόσους ανθρώπους θα δέχονται 

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι a la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει ενότητα στο θέμα της κατανομής των προσφύγων και να βρεθεί μια γρήγορη λύση.

Ο Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι: «Αν είστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα πρέπει να ασχοληθούν όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορεί μια χώρα ή λίγες χώρες να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν μια μελλοντική κρίση».

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου (για την πανευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων, και το σύνολο της νομοθεσίας για το άσυλο) πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο το 2018

 

Photo: EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ