Μπορείς εμείς και τα παιδιά μας να παίζουμε με το χιόνι ή να το απολαμβάνουμε απ’ τη ζεστασιά του σπιτιού μας, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αγαπημένα μας ζώα. Έκκληση για τα αδέσποτα στον παγετό.

Τα αδέσποτα στον παγετό υποφέρουν ενώ ψάχνουν να βρουν ένα καταφύγιο σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ώστε να προστατευτούν από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κι εσύ, κι εγώ και όλοι μας μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να δείξουμε λίγη ανθρωπιά, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα στον παγετό είτε προσφέροντας λίγη τροφή, είτε μια στέγη, είτε ακόμη να τους φτιάξουμε ένα σπιτάκι για να μπορούν να προστατευτούν και να επιβιώσουν.

«Αυτή την περίοδο που υπάρχει παγετός, πολλά αδέσποτα ζώα ψάχνουν να βρουν καταφύγιο σε χώρους όπου υπάρχει λίγος ήλιος, λίγη προστασία από ανέμους, μακριά από τα χιόνια. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία οι φιλόζωοι ρίχνουν τροφή για τα αδέσποτα ή τη διανέμουν μέσω ημών» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).  Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που διανύουν χιλιόμετρα καθημερινά, για να προσφέρουν τροφή σε αδέσποτα που ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές και σε αυτούς -όπως σχολιάζει ο ίδιος- “βγάζει το καπέλο”.

Μικρές πράξεις ανθρωπιάς για να σώσουμε τα αδέσποτα στον παγετό τα οποία υποφέρουν. Εκτός από νερό, το οποίο είναι πιο εύκολο να βρουν τα ζώα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε.

«Από τη στιγμή που κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει κάποιο ζώο συντροφιάς από τον δρόμο, εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να του δώσει λίγη τροφή και να επιδείξει λίγη ανθρωπιά, να μην το κλωτσήσει, να μην το διώξει, να μην του ρίξει φόλα. Μπορεί να υπάρχει σε έναν βαθμό ευαισθητοποίηση του κόσμου, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια γενικότερη κουλτούρα σεβασμού και αγάπης προς τα αδέσποτα», επισημαίνει ο κ. Ζαμπέτογλου.

Μπορούμε να προστατέψουμε ένα ζώο από το κρύο και να μην το ξεχνάμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Λευκό Πύργο, έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο καφάσι για να προστατέψει έναν σκύλο. «Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει κάτι αντίστοιχο, σε κάποιο απόμερο σημείο ενδεχομένως και εφόσον μια τέτοια κατασκευή δεν προσβάλει την καλαισθησία του τοπίου», αναφέρει.

Σε περίπτωση που ένα αδέσποτο βρεθεί χτυπημένο, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους δήμους που έχουν αναπτύξει κάποιο σύστημα προστασίας των αδέσποτων ζώων, ώστε το ζώο να προστατευτεί, να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα και καταφύγιο και όταν επανακάμψει να επιστρέψει στην περιοχή όπου ζει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι θερμαινόμενοι χώροι στην Αττική για τις ευπαθείς ομάδες

Photo: unsplash/Beth Ireland