Άρση μέτρων: Από Δευτέρα ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά και άνοιγμα εστίασης

LIKE US ON FACEBOOK

Κι ενώ τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί, η άρση μέτρων συνεχίζεται. Τι αλλάζει από Δευτέρα 25 Μαΐου; Τι θα επιτρέπεται πλέον και τι ανοίγει; 

Η άρση μέτρων συνεχίζεται με την επόμενη φάση που ξεκινάει τη Δευτέρα. Όμως, τι αλλάζει από Δευτέρα 25 Μαΐου;

Από τις 25 Μαΐου ανοίγουν η εστίαση, οι δραστηριότητες παροχής ποτών, οι υπηρεσίες πιστών καρτ και τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων. 

Σχετικά με την εστίαση, αυστηρές είναι οι προϋποθέσεις και οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας για πελάτες και προσωπικό. Ο ΕΦΕΤ έχει εκδώσει τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση», ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης από τις 25 Μαΐου. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Να θυμίσουμε πως από 1η Ιουνίου και για τους επόμενους πέντε μήνες, έως τον Οκτώβριο, θα τεθεί σε εφαρμογή η προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η οποία πλήττεται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Το διάστημα αυτό ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 24% στο 13%.

Η μείωση αυτή στον ΦΠΑ αφορά τον καφέ, τα αναψυκτικά, τις πορτοκαλάδες, τα ροφήματα, τα εισιτήρια ΜΜΜ και των υπεραστικών γραμμών, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα εισιτήρια στα σινεμά και τα πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για την εστίαση. 

Επιπλέον, από την Δευτέρα 25 Μαΐου θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις με πλοίο σε όλα τα νησιά της χώρας, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, είχε επιτραπεί η μετάβαση μόνο σε Κρήτη και Εύβοια.

Oι επιβάτες των πλοίων που θα κάνουν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών, θα πρέπει πριν από την επιβίβαση τους στο πλοίο να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν αντίστοιχα τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας).

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα παραγγέλνουμε σε καφέ και εστιατόρια

Photo: Pexels
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved