Αποτυχία χαρακτηρίζεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, καθώς χάθηκε το στοίχημα της συμμετοχής, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Έκλεισαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 20:00 ώρα Ελλάδος, με τη κυβέρνηση να χάνει το στοίχημα για μαζική θετική λαϊκή ψήφο που θα επέτρεπε στη συμφωνία των Πρεσπών, να ολοκληρωθεί και με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το «Ναι» αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, ωστόσο η συμμετοχή καταγράφηκε στο 34,59%, που είναι κάτω από το ελάχιστο όριο του 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 586 χιλιάδες ψηφοφόροι, ενώ η κυβέρνηση χρειαζόταν τη συμμετοχή περίπου 900 χιλιάδων ατόμων.

Οι πληροφορίες ήθελαν πιθανές τις πρόωρες εκλογές, καθώς ο κ. Ζάεφ το πιθανότερο είναι ότι δε θα καταφέρει να πείσει τα 2/3 της βουλής, που χρειάζονται για να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, κάτ ωστόσο που ο ίδιος απέκλεισε στις πρώτες του δηλώσεις.

Το διάγγελμα του Ζάεφ για το δημοψήφισμα

«Κάθε πολίτης που πήγε να ψηφίσει το έκανε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του μετά το κλείσιμο των καλπών.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι πολίτες έδειξαν ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρώπης και της Ε.Ε. και ότι το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο και η ψήφος των πολιτών πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους.

«Αποδέχομαι την ετυμηγορία όσων επέλεξαν να ψηφίσουν» τόνισε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος σχολιάζοντας την αποχή ανέφερε ότι «αυτοί που συμμετέχουν, αυτοί αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει και τις πολιτικές ενέργειες εντός του Κοινοβουλίου».

«Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ αναμένω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε, έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στη Βουλή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ενώ αποκλείοντας τις εκλογές ανέφερε ότι:

Θα εξακολουθήσω να ηγούμαι της χώρας, προκειμένου αυτή να οδηγηθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι:

Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία

«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο μήνυμά του.

Διάβασε ακόμη:

ΠΓΔΜ: Χαμηλή συμμετοχή | Απέχει απ’ το δημοψήφισμα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE

Photo: AP