Απορρίφθηκε ο Ιταλικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

Απορρίφθηκε ο Ιταλικός προϋπολογισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος υποβλήθηκε από την Κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, ελαφρώς διορθωμένος.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα, η Κομισιόν αναφέρει στην απόφασή της μετά την απόρριψη ότι θα πρέπει να ανοίξει πειθαρχική διαδικασία κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ.

Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως το κριτήριο του χρέους πρέπει να θεωρηθεί πως δεν τηρείται. Συμπεραίνουμε ως εκ τούτου πως η έναρξη της διαδικασίας για το υπερβολικό χρέος είναι δικαιολογημένη

Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν;

Το Ecofin θα πρέπει να ψηφίσει στις αρχές Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα ζητά απ’ την Ιταλία να συμμορφωθεί εντός έξι μηνών.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το διάστημα θα επιβληθεί μάλλον και ένα χρηματικό πρόστιμο στην Ιταλία, το οποίο θα μπορούσε να ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την La Stampa.

Μόλις λήξει η προθεσμία για τη διόρθωση του προϋπολογισμού, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα αξιολογήσουν τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί, θέτοντας την διαδικασία σε αναστολή ή σε εντατικοποίηση, εάν η προσπάθεια δεν κριθεί επαρκής.

Πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως η Ρώμη είναι «πάντα ανοικτή στον διάλογο, όχι όμως για το έλλειμμα 2,4% ή την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», επιμένοντας στη θέση της χώρας του, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κόντε επισημαίνοτνας πως το θέμα θα συζητηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο.

Να σημειώσουμε πως στις 23 Οκτωβρίου η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, ζητώντας μια νέα εκδοχή. Η Κομισιόν είχε εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια της Ρώμης για τις δαπάνες και τον δανεισμό της, θεωρώντας πως θα προκαλέσουν νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Η Ρώμη απ’ τη μεριά της αγνόησε τις υποδείξεις της Κομισιόν κι έστειλε τον ίδιο προϋπολογισμό ελαφρώς διορθωμένο ενώ με επίσημη επιστολή της αναφερόταν στις έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, για τις οποίες ζητούσε ευελιξία.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η επιστολή της Ιταλίας προς την Κομισιόν για τις έκτακτες ανάγκες