Αποχώρησαν οι πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα από το βράδυ της Παρασκευής, όταν μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, έμειναν άστεγοι.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι περίπου 60 πρόσφυγες αποχώρησαν από το Σύνταγμα, όπου είχαν κατασκηνώσει απέναντι από τη Βουλή, την Παρασκευή το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν σε  κατάληψη στα Εξάρχεια, την οποία και εκκένωσε η Αστυνομία, έστησαν τις σκηνές τους στην Πλατεία Συντάγματος, με σκοπό να ζητήσουν να βρεθεί μια λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα προσφύγων, σχεδόν 15 ατόμων, αρνήθηκαν να εισέλθουν στα λεωφορεία, αλλά δέχθηκαν να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα.

Οι πρόσφυγες με καταγωγή από Συρία και Αφγανιστάν μετά τις διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν το Σαββάτο μεταφέρονται με λεωφορεία στη δομή του Ελαιώνα.

George Vitsaras/SOOC

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Νωρίτερα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρότεινε στους πρόσφυγες που κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας, ενώ πρόσθετε ακόμη και ότι η παραμονή τους «δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη».

George Vitsaras/SOOC

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του το υπουργείο ανέφερε ότι: «Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, έχει προτείνει στους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που ήταν σε καταλήψεις» και σημείωνε ακόμη πως:

Συνεχίζεται η προσπάθεια, προκειμένου να πεισθούν να μεταφερθούν και να εκκενώσουν τον χώρο που έχουν καταλάβει. Καλούμε τους πολίτες τρίτων χωρών να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία

Το ΥΜΕΠΟ στη συνέχεια τόνιζε ακόμη ότι: «Η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη», για να καταλήξει στην ανακοίνωσή του ότι:

Επαναλαμβάνουμε πως το ΥΜΕΠΟ, σε κάθε περίπτωση φροντίζει για τα δικαιώματά τους, αλλά και οι ίδιοι υποχρεούνται να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί

George Vitsaras/SOOC

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν:

Πρόσφυγες κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα | Αρνούνται να φύγουν (Photos)

Photo: George Vitsaras/SOOC