Αυξάνονται απ’ τη Δευτέρα 22/7 οι χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ. Οι χρεώσεις αφορούν τις αναλήψεις που γίνονται με ΑΤΜ άλλης τράπεζας απ’ αυτήν που έχει εκδοθεί η κάρτα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, αναγκάζει τις τράπεζες να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους.

Όπως εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, οι νέες χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών θα αποτελέσουν ένα έξτρα κίνητρο για μεγαλύτερη χρήση των χρεωστικών καρτών.

Γιατί θα δούμε αυξημένες χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών;

Από τη Δευτέρα, κάθε τράπεζα θα προσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της Ε.Ε. που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Φυσικά, εφόσον κάποιος κάνει ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ της τράπεζας της κάρτας του, δεν θα επιβαρυνθεί με καμία απολύτως χρέωση.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει την προσαρμογή των τιμολογίων που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου. Οι κάτοχοι καρτών που θα χρησιμοποιούν ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή που γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, θα χρεώνονται με 3 ευρώ, ακριβώς όπως μέσω των άλλων διεθνών σχημάτων, αφού πάντως ερωτηθούν αν αποδέχονται τη χρέωση.

Παράλληλα, για τους δικούς της πελάτες η Τράπεζα Πειραιώς από τις 22 Ιουλίου μειώνει την προμήθεια που πληρώνουν όταν κάνουν χρήση των ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις, για ποσό ως 250 ευρώ, υπάρχει χρέωση 1,40 ευρώ και για μεγαλύτερο ποσό 2,20 ευρώ, ενώ από τις 22 Ιουλίου, η χρέωση θα μειωθεί σε 0,60 ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Αναλυτικά οι χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών ανά τράπεζα:

Alpha Bank

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

  • Έως 150 ευρώ: 1,50 ευρώ
  • Από 160 έως 250 ευρώ: 1,60 ευρώ
  • Άνω των 250 ευρώ: 1,65 ευρώ

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

  • 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή

Eurobank

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

  • 1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

  • 1,05% επί του ποσού της ανάληψης.

Εθνική Τράπεζα

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

  • Έως 150 ευρώ: 1,30 ευρώ
  • Από 160 έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ
  • Άνω των 250 ευρώ: 1,60 ευρώ

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

  • 1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή