Οι απειλές Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα αφορούν το Αιγαίο για τα χωρικά ύδατα και το δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια. «Μπορεί να λυθεί νομικά κι αν δεν γίνει αυτό υπάρχει κι άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι απειλές Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ εκτός από το διπλωματικό επεισόδιο δεν είπε ποια είναι η αλλή λύση, απλά την άφησε να εννοηθεί.

Ο κ. Τσαβούσογλου δέχτηκε επίθεση από κεμαλιστές βουλευτές στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής και αμυνόμενος μίλησε ακόμη για θερμό επεισόδιο που κάνεις δεν γνωρίζει μέχρι που  μπορεί να φτάσει.

Παράλληλα, ο Τούκρος ΥΠΕΞ, αναφορικά με την κρίση των Ιμίων, υποστήριξε πως ό,τι έγινε μέχρι τότε έγινε και καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνες. «Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί», ενώ επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) εξηγώντας:

Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα

Να σημειώσουμε πως παρόμοιες δηλώσεις έκανε πριν από μερικές ημέρες και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή».

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Καμμένου σε Ερντογάν: Μόνο οι Έλληνες δεν είναι πειρατές