Η Κυβέρνηση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης που έψαχνε, με 151 “ναι” και τώρα βάζει πλώρη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ψήφος του Ποταμιού θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Τι στάση θα κρατήσει το Ποτάμι στη συμφωνία των Πρεσπών; Η ψήφος του κόμματος πιθανότατα μπορεί να καθορίσει ακόμα και το τελικό αποτέλεσμα, εάν η Κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να μαζέψει τους 151 ψήφους απ’ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές και όσους απ’ τους ΑΝΕΛ αποφασίσουν να τη στηρίξουν, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ψηφοφορία πιθανώς θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και ήδη στην Κυβέρνηση μετράνε ψήφους.
Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι Σπ. Δανέλλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος και Ελ. Κουντουρά. Έτσι, αναζητούν τουλάχιστον δύο ακόμη ψήφους που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.
Σ’ αυτό το σημείο έρχεται ο ρόλος του Ποταμιού, ο οποίος θα είναι καθοριστικός. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τα κομματικά όργανα συνεδριάζουν το απόγευμα για ν’ αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή τόνισε ότι «θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης».
Εσωκομματικά παρατηρούνται διαφορετικές τάσεις: Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός προτίθενται να καταψηφίσουν και άλλοι βουλευτές τάσσονται μεν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν το πολιτικό πλαίσιο υπό το οποίο κατατίθεται.
«Θα συζητήσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, θα είναι και η κοινοβουλευτική ομάδα και οι ευρωβουλευτές πιθανώς. Θα κάνουμε μια εκτεταμένη συζήτηση ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε: από τη μία να στηρίξουμε τη Συμφωνία, αλλά και να αποδοκιμάσουμε τις κυβερνητικές πρακτικές», δήλωσε στον Ant1 ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς.
Απ’ την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσει, σημειώνοντας, όμως, ότι θα προσμετρήσει «τις παρενέργειες από το πολιτικό πλαίσιο που συνοδεύει τη Συμφωνία» για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος.
Είμαι θετικά διακείμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα την καταψηφίσω. Δηλαδή, το “όχι” δεν το δίνω