Απ’ τη Δευτέρα η μείωση του ΦΠΑ | Σε ποια προϊόντα θα μειωθεί η τιμή;

LIKE US ON FACEBOOK

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, όπως ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ποια προϊόντα θα μειωθεί η τιμή; Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε, μειώνεται η τιμή σε βασικά είδη διατροφής, στην εστίαση, αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό ενέργεια και την τηλεθέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής,
  • Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων,
  • Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε χθες Τετάρτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Τα προϊόντα όπου θα μειωθεί η τιμή τους μαζί με παραδείγματα:

  • Λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξίδια, ζάχαρη, προϊόντα δημητριακών, παρασκευάσματα για σάλτσα, παγωτά παρασκευάσµατα για σούπες, ζωµοί και, γενικώς, τα τυποποιηµένα µη νωπά τρόφιµα. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι, εφόσον η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%. Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού, από 4,7 ευρώ το κιλό, θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ένα πακέτο µακαρόνια, από 0,5 ευρώ, αναµένεται να µειωθεί σε 0,45 ευρώ.
  • Στις υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων.
    Ένας µέσος λογαριασµός σε εστιατόριο για µια τετραµελή οικογένεια υπολογίζεται σήµερα σε περίπου 60 ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Έτσι, µε τη µείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, ο λογαριασµός για µια τετραµελή οικογένεια πρόκειται να µειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ. Εξαιρούνται από τη µείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και µη αλκοολούχων ποτών, χυµών και ροφηµάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται µε ΦΠΑ 24%.
  • Στο ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο. Μια µέση διµηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της µείωσης στα 93,8 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,2 ευρώ.
  • Στην παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δοµές για άτοµα µε ειδικές ανάγκες και δοµές που παρέχουν κατάλυµα σε άτοµα µε νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών. Από τις διατάξεις µείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.

Η μείωση στον καφέ

Η μείωση ΦΠΑ στον καφέ από 24% στο 13% αφορά τα προϊόντα του καφέ στο ράφι και σε άλλα προϊόντα όπως το τσάι κ.α., και όχι στον καφέ που αγοράζουμε από καταστήματα εστίασης.

Διαβάστε ακόμα:

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής: Μείωση ΦΠΑ και στον καφέ

Photo: Pixabay

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved