Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείσουν.

Το Σάββατο η συμφωνία των Πρεσπών έφτασε στη Βουλή, με τη συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης να ξεκινάει τη Δευτέρα. Μία μέρα πριν, στο συλλαλητήριο της Κυριακής εναντίον της συμφωνίας, δρακόντεια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και την τροχαία.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι την Κυριακή η συμμετοχή του κόσμου θα ξεπεράσει αυτή του περασμένου Φλεβάρη, με τον συντονιστή της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, Μιχάλη Πατσίκα, να δηλώνει στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι: «Περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων απ’ την άλλη πλευρά κάνει λόγο για «εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου και παρόλο που ο χρόνος προετοιμασίας του ήταν μόλις 7 ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ίσως η ογκωδέστερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Η Αστυνομία ανακοίνωσε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, εν όψει του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, θ’ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο στις 22:00, ενώ η κυκλοφορία θα διακοπεί από αύριο, στις 6.00 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος και στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την Τροχαία οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αφορούν τους παρακάτω οδικούς άξονες:  

  • Λ. Μεσογείων, από τη συμβολή της με την Κατεχάκη έως τη συμβολή της με την οδό Φειδιππίδου,
  • Λ. Βασ. Σοφίας , καθ’ όλο το μήκος της,
  • Λ. Βασ Κων/νου , από τη συμβολή της με την οδό Σπ. Μερκούρη/ Μιχαλακοπούλου έως τη συμβολή της με την Λ. Βασ. Σοφίας,
  • Λ. Βασ. Αμαλίας , από τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου,
  • Λ. Κηφισίας, από τη συμβολή της με την οδό Πανόρμου έως τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας,
  • Κατεχάκη, από τη συμβολή της με τη Λ. Κηφισίας έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων,
  • Μιχαλακοπούλου, από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Θωμά έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων,
  • Φειδιππίδου και Ρηγίλλης

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και αναλόγως τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θ’ επικρατούν.

Οι σταθμοί του Μετρό που κλείνουν την Κυριακή

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, κλειστοί θα παραμείνουν απ’ τις 10 το πρωί, οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια του μετρό, μετά από εντολή της Αστυνομίας.

Οι σταθμοί δεν είναι γνωστό πότε θ’ ανοίξουν, ενώ αναμένεται σχετική ενημέρωση ανάλογα με την εξέλιξη του συλλαλητηρίου.

Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ σ’ αυτό θα εκφωνηθούν ομιλίες από την Αφροδίτη Μάνου και τον Κρις Σπύρου και θα διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάστε τα δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.:

2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Photo: EUROKINISSI