Πότε ξεκινά το επίδομα ενοικίου; Η αντίστροφή μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα χορηγεί επίδομα ενοικίου για πάνω από 300.000 νοικοκυριά.

Πότε ξεκινά το επίδομα ενοικίου και πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Όλα θα αναφέρονται στην ΚΥΑ που θα προκύψει μετά και από ψηφοφορία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το επίδομα ενοικίου θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα και αναμένεται να λάβουν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Το ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές).

Η τελική δαπάνη για το επίδομα ενοικίου θα κυμανθεί στα 410.000.000 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος, σύμφωνα με τα dikaiologitika θα βασιστούν στην Υπουργική Απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Για μια μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXIS.

Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα επιδόματα.

Το όριο για το εισόδημα είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος. Το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος θα οριστεί στα 21.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, θα πρέπει να είναι έως 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Επίσης θα προβλέπεται και έως 7.000 ευρώ ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

Σχετικά με τις κλίμακες, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς παιδιά το ποσό θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί το ποσό καθορίζεται στα 105 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, το επίδομα θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του εν λόγω νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα κριτήρια για το επίδομα ενοικίου. Είσαι δικαιούχος;