Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς σήμερα, Πέμπτη, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων. Μετά το πέρας της διορίας, καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα γίνεται δεκτή. Ποια είναι η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσoυν τον φάκελό τους μέχρι τις 3 το μεσημέρι στο ΕΣΡ. Καμία καθυστέρηση δεν θα γίνει αποδεκτή, έστω κι αν πρόκειται για μερικά λεπτά.

Στόχος του ΕΣΡ είναι ν’ αποφύγει περιπτώσεις όπως εκείνη του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος στον προηγούμενο διαγωνισμό για τις άδειες είχε φθάσει αργοπορημένος.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ο ΣΚΑΪ, το STAR και ο Alpha έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής φάκελο.

Το ΕΣΡ έχει φροντίσει σήμερα που λήγει η προθεσμία να επιστρατεύσει επτά συνεργεία υποδοχής των φακέλων.

Κι ενώ υπάρχουν ορισμένα ονόματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια, κατά τα άλλα κανείς δεν γνωρίζει τι να περιμένει.

Μόλις ολοκληρωθεί η σημερινή διαδικασία, η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα συνεδριάσει για να καταγράψει όσους κατέθεσαν φάκελο.

Στη συνέχεια, θα κάνει μια γρήγορη εξέταση συγκεκριμένων δικαιολογητικών (παράβολο, αίτηση, εγγυητική επιστολή κ.ο.κ.) και θα ανακοινώσει περί στις 5 το απόγευμα την πρώτη πρώτη λίστα.

Θα γίνει δημοπρασία;

Παρουσία όλων των υποψηφίων θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα η αποσφράγιση των φακέλων. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταγραφή των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν.

Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες είναι επτά ή λιγότεροι, η διαδικασία του επόμενου διαστήματος γίνεται πολύ πιο απλή καθώς δεν θα γίνει δημοπρασία. Όσοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα πάρουν από μία τηλεοπτική άδεια με τίμημα 35 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια.

Σε περίπτωση, όμως, που οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους επτά, θα γίνει δημοπρασία από τον Απρίλιο και μετά.

Η νομοθεσία ορίζει ότι όποια από τα τωρινά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν καταθέσουν φάκελο, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εκτός αν μετατραπούν από τώρα σε θεματικά προσβλέποντας στις θεματικές (αθλητικές, μουσικές κ.ο.κ.) άδειες που θα ακολουθήσουν αργότερα. Οι θεματικές θα είναι τρεις.

Συνολικά θα υπάρχουν δέκα πανελλαδικές άδειες, επτά γενικού περιεχομένου και τρεις θεματικές.

Εάν περισσέψει σήμερα τηλεοπτική άδεια, τότε θα μετατραπεί στην πορεία σε θεματική.