Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας, ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group και οι ΥΠΟΙΚ έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο της συμφωνίας.

Η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταμνημονιακή εποπτεία, τα μέτρα για το χρέος και τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο έως το 2060.

Το προσχέδιο της συμφωνίας δημοσιεύτηκε απ’ την «Καθημερινή» και ορίζει α εξής:

  • Διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060. Το τελικό ποσοστό ενδέχεται να είναι διαφορετικό ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις
  • Την κατάργηση του επιτοκίου step up στο δάνειο του EFSF (αφορά σε προαύξηση του επιτοκίου στο μέλλον)
  • Την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs σε εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το 2018 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Τη σύνδεση της κατάργησης της αύξησης του επιτοκίου στο δάνειο του EFSF αλλά και της επιστροφής των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας
  • Περαιτέρω παράταση του δανείου του EFSF κατά 10 χρόνια (σ.σ το ακριβές χρονικό διάστημα μένει να αποφασιστεί από το Eurogroup)
  • Τη μη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ αλλά την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας
  • Την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης για την Ελλάδα το ύψος της οποίας θα μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο όριο στα 21,7 δις. ευρώ. Αν αποφασιστεί αυτό το ποσό, τότε για το μαξιλάρι ασφαλείας θα διατεθούν περίπου 16 δις. ευρώ τα οποία θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 28 μήνες δηλαδή ουσιαστικά μέχρι το τέλος του 2020.

Στο μεταξύ, η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση αποκαλύπτει πως έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα απ’ την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ τονίζει πως το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμες αποφάσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή