Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση της ExxonMobil στην Κύπρο, καθώς το  πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax» αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να φτάσει στη Λεμεσό.

Η γεώτρηση της ExxonMobil στην Κύπρο αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μέρες με το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο πρόκειται να διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους για τον στόχο «Δελφίνο» στο τεμάχιο 10, το οποίο ισχύει μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρμόδια πηγή ανέφερε ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και ότι όλα προχωρούν με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα.

Η ίδια πηγή, επιβεβαίωσε μάλιστα, ότι η εκδοθείσα Νavtex, αφορά στο στόχο «Δελφίνο».

Σύμφωνα με την οδηγία, που απευθύνθηκε στους ναυτιλλομένους, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το «Stena IceMax», η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι γεωτρητικές εργασίες της ExxonMobil προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, κοινή ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στη Λευκωσία επισημαίνει ότι είναι έτοιμα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα οδοφράγματα Δερύνειας κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Λεύκας-Απλικίου στην ορεινή περιοχή Τροόδους.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί έχουν χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων έργων για τη διάβαση οχημάτων από τα δύο οδοφράγματα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα μετά τις 12 το μεσημέρι.

Η λειτουργία των δύο οδοφραγμάτων θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμιά τελετή.

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας»