Έντονες ήταν οι αντιδράσεις σε δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» τόσο από την κυβέρνηση όσο κι από την αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, ελληνικές διπλωματικές πηγές σε απάντηση του δημοσιεύματος του BBC που έκανε λόγο για «αόρατη μειονότητα Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα, σημειώνουν ότι «η συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας».

Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν ότι θα σταλεί σχετική επιστολή στο ΒBC που θα απορρίπτει τους «απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ», ενώ αναφέρουν και ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία.

Το εν λόγω δημοσίευμα του BBC σημειώνει μεταξύ άλλων πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας.

Παράλληλα, ανακοίνωση για το ίδιο δημοσίευμα εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων και την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, ενώ ζητάει την παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου”.

Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό. Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».

Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου

Λίγη ώρα αργότερα, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας απάντησε με Δελτίο Τύπου και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων και ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ανίδεοι και εθνικά επικίνδυνοι»:

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε στο Politico ότι βλέπει “αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Ελλάδα”. Στη συνέχεια είπε στην Άγγελα Μέρκελ πως “δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίηση της βόρειας Ελλάδας”, συγκρίνοντας δηλαδή τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία που έχει διαφορετική γλώσσα, διαχωριστό εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό από τους κατοίκους της και ιστορικά αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία. Και όσες φορές τον έχει καλέσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει τολμήσει».

Στη συνέχεια, το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «όπως έχει τονίσει σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα “μειονότητας”», προσθέτοντας ακόμη ότι:

Η ίδια η γειτονική χώρα έχει δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου (5/12/2018) τονίσει ότι “ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ” και ως χώρα που “σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της” προσθέτοντας ότι “το ζήτημα τού ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας”

Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας, ενώ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιμένει να ξανανοίξει το θέμα της συμφωνίας:

Με δυο λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μειονότητας και οι γείτονές μας όχι μόνο το συνυπογράφουν αλλά και το αποδέχονται ρητά στις δηλώσεις τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά

Τέλος, το Μαξίμου καταλήγει τονίζοντας: «Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος».

Διαβάστε ακόμη:

Η επιστολή του Τραμπ στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Photo: AP