Πιο νωρίς απ’ ό,τι το περιμέναμε ανοίγει η εστίαση με την Υγειονομική Επιτροπή να δίνει την έγκρισή της στην κυβέρνηση για άνοιγμα της εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. 

Η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί στην Υγειονομική Επιτροπή για να ανοίξει η εστίαση νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και μάλιστα στις 25 Μαΐου. Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως, μετά από σχετική συνεδρίαση, κατά την οποία μελέτησαν, εκτίμησαν και ανέλυσαν τα επιδημιολογικά αποτελέσματα και στοιχεία.

Έτσι λοιπόν, ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα 25 Μαΐου με ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας να βάζει μπροστά τις μηχανές, κάτι που περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην εστίαση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα και θα αφορούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τους κανόνες δηλαδή σύμφωνα με τους οποίους θα λειτουργήσει η εστίαση.

Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00. Το μόνο σίγουρο είναι πως το προσωπικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με γάντια και μάσκες, ενώ δεν είναι ακόμα βέβαιο το πόσα τραπέζια θα επιτρέπεται να στηθούν.

Σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές, η εμπειρία μέχρι στιγμής δείχνει ότι  όπου έχουμε άρση των μέτρων άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα

Να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα 18 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet) και σύμφωνα με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Υποχρεωτική είναι η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων, ενώ η χρήση μάσκας προστασίας θα είναι απαραίτητη από το προσωπικό και τους πελάτες. Παράλληλα, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες | Οι αυστηροί κανόνες που τηρούνται

Photo: Pexels