Η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. μέχρι στιγμής τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 107.

Αυξάνονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής, 6 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και τις τελευταίες έξι ημέρες 30 απ’ αυτούς έχουν διαγνωστεί με τον ιό.

Άλλοι 5 ασθενείς έχουν χάσει την ζωή τους από τον ιό και έτσι ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει στους 11. Όλοι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας.

Τα φετινά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα νούμερα της τελευταίας πενταετίας. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι πολλές περιοχές στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Από τους 107 ασθενείς οι 88 παρουσίασαν πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 22 Αυγούστου 19 ασθενείς νοσηλεύονταν από τον ιό και οι 4 ήταν σε ΜΕΘ.

Επίσης, οι 19 αυτοί ασθενείς εμφάνισαν πυρετό και ήπια συμπτώματα. Το 20% των ασθενών θα εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Οι ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι ασθενείς σε ανασοκαταστολή και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.

Με την αύξηση των κρουσμάτων, αυξάνονται και οι περιοχές της χώρας που αντιμετώπισαν κάποιο περιστατικό.

  • Την Πέμπτη 16 Αυγούστου 33 Δήμοι είχαν ασθενείς που είχαν εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου.
  • Την Δευτέρα 20 Αυγούστου 39 Δήμοι.
  • Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 42 Δήμοι.

Ο ιός έχει βρεθεί και στις περιοχές της Αττικής, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου, Σερρών, Ροδόπης και Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί η Δυτική Αττική, καθώς και περιοχές του Πειραιά.

Συναγερμός από την Πρεσβεία των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό για τους Αμερικανούς πολίτες που είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε θα την επισκεφτούν. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην διαδικτυακή σελίδα της πρεσβείας, πριν δημοσιοποιηθεί ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει από τους 5 στους 11.

Η πρεσβεία ζητάει από τους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Παράλληλα τους καλεί να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.

Ο Αμερικάνος Πρέσβης συναντήθηκε με την Ρένα Δούρου

Ο Τζέφρεϋ Πάιατ συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, με την περιφερειάρχη.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειάρχης:

Οι τρόποι αντιμετώπισης τραγωδιών όπως αυτή που έλαβε χώρα στην Ανατολική Αττική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρεϋ Πάιατ.

Η Ρένα Δούρου έθεσε επί τάπητος από την πλευρά της, τη δρομολόγηση άμεσων και προωθητικών πρωτοβουλιών, τονίζοντας ότι η συνάντηση με τον Πρέσβη αφορούσε σε μια ατζέντα πολύ σημαντικών θεμάτων «σχετικά με την προσφορά του ελληνισμού της διασποράς για τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική» καθώς και τη συμβολή του Κέντρου Logistics, που αποτελεί μια αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης καλή πρακτική, στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Πρέσβη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα της Καλιφόρνια, τόνισε την ανάγκη «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας λόγω κλιματικής αλλαγής να αντιμετωπιστούν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σήμερα».

Ο πρέσβης της Αμερικής έκφρασε πρώτα τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, και έπειτα τόνισε:

«Γνωρίζω τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Περιέγραψα στην Περιφερειάρχη τη δουλειά που κάνουμε και τη συνεργασία που έχουμε με την πολιτεία της Καλιφόρνια και την ελληνοαμερικανική διασπορά ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών. Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ».

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρές ανησυχίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα απ’ τον ΠΟΥ