Άνευ προηγουμένου η απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού, λέει η Κομισιόν και προειδοποιεί. Βαθαίνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ιταλίας.

Για μια τεράστια απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού του 2019 κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια απόκλιση στα δημοσιονομικά που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πριν τρεις μέρες, η Κομισιόν έλαβε από τη Ρώμη το προσχέδιο και προειδοποιεί. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στην ιταλική κυβέρνηση πως παραβλέπει την σύσταση για δημοσιονομική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ και αντ’ αυτού σχεδιάζει επέκταση κατά 0,8%. Και αυτό σημαίνει πως η Ιταλία, αποκλίνει κατά σχεδόν μιάμιση μονάδα οικονομικής δραστηριότητας από αυτό που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από κοινού με τον αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις έστειλε επιστολή προς τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, ζητώντας διευκρινίσεις μέχρι και τις 22 Οκτώβρη, ώστε να μπορεί η Κομισιόν να βγάλει πόρισμα.

Και οι δύο υπογραμμίζουν πως το ιταλικό δημόσιο χρέος ήδη ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ – σαφώς πέρα από το όριο του 60% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ενώ να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν προειδοποιεί την Ιταλία για το χρέος.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν το ιταλικό προσχέδιο «σοβαρή μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις» των κρατών-μελών που ορίζουν οι συνθήκες.

Με ένα tweet μάλιστα, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρώπη και το ευρώ χωρίς την Ιταλία. 

Απ’ τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού, τόνισε πως «αποτελεί μέρος της τυπικής διαβούλευσης με τα κράτη-μέλη κι ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις».

Να σημειώσουμε πως σε νωρίτερα τον Οκτώβρη, ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Βαθαίνει η σύγκρουση Ε.Ε. – Ιταλίας | Κλείνει τα αεροδρόμια για τους πρόσφυγες ο Σαλβίνι