Η δόση που θα πάρει η Ελλάδα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

LIKE US ON FACEBOOK

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν 6 με 7 δις. ευρώ να μπαίνουν στα ελληνικά ταμεία μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα ωστόσο, η δόση που θα εκταμιευτεί θα διαμορφωθεί στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ θα κυμαίνεται η επόμενη δόση δανείων που θα λάβει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα ωστόσο, με πηγές του υπουργείο Οικονομικών, η δόση θα φτάσει τα 6,7 δις. ευρώ.

Από αυτό το ποσό:

  • τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018,
  • το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές,
  • ενώ το 1,9 δισ. ευρώ θα προωθηθεί στο αποθεματικό ασφαλείας.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Να σημειώσουμε πως κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σε ανακοίνωση τους την Πέμπτη, σχολίασαν πως υπάρχουν δημοσιεύματα που ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης, μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, αυθαίρετα, ακόμη και στα 7,5 – 8  δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλλα 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, τη Δευτέρα, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα.

Μάλιστα, στο EuroWorking Group της Πέμπτης, δεν λήφθηκαν αποφάσεις ενώ αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση EWG πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για την τρίτη αξιολόγηση.

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων για να συνεδριάσει ξανά το EWG.

Photo: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved