Αναβλήθηκε η εκταμίευση της δόσης των 15 δις λόγω του ΦΠΑ στα νησιά

LIKE US ON FACEBOOK

«Παγώνει» η εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δις ευρώ προς την Ελλάδα καθώς η Γερμανία αντέδρασε στην μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερος βάρος του προσφυγικού.

Αναβλήθηκε η εκταμίευση της δόσης των 15 δις λόγω του ΦΠΑ στα νησιά. Η τελευταία δόση προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Αυγούστου.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της Ευρωομάδας, ενημέρωσε πως η τελική έγκριση για την εκταμίευση της εναπομείνουσας δόσης των 15 δις ευρώ, θα δοθεί, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.

«Αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές Αυγούστου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. «Απλώς θα απαιτηθεί λίγο παραπάνω χρόνος από ό,τι περιμέναμε».

Η εκταμίευση των 15 δις ευρώ «παγώνει» λόγω της άρνησης της Γερμανίας να εγκρίνει την απελευθέρωση της δόσης μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Η απόφαση ισχύει για τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Λέρο μέχρι τέλος του 2018.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Γερμανία ζητά απ’ την Αθήνα αντισταθμιστικά μέτρα για να μην υπάρξει απόκλιση από τους θεσμοθετημένους στόχους του προγράμματος.

Απ’ την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μεγάλο, καθώς ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα βρει ισοδύναμα, ύψους 28 εκατ. ευρώ. Αυτή η δέσμευση θα επιτρέψει στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών, ιδίως τώρα στο τέλος του προγράμματος. Και πιστεύουμε ότι θα το κάνει».

Διαβάστε ακόμα:

Μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται πρόσφυγες | Η απόφαση (PDF)

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved