Είναι πλέον επίσημο: Αναβάλλονται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά το Euro και το Copa America, λήφθηκε και η απόφαση για την Ολυμπιάδα.

Δες στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο. 

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, ανακοίνωσε αυτό που όλοι περίμεναν να ακούσουν, ότι αναβάλλονται για του χρόνου οι προγραμματισμένοι για το Καλοκαίρι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Αμέσως μετά, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση απ’ την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα:

Συμφωνήσαμε 100% με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία μίας Ολυμπιάδας που θα παρουσιάσει το αληθινό πρόσωπο της Ιαπωνίας, χωρίς την πίεση του κορονοϊού. Και οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα

Η απόφαση ελήφθη μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον πρόεδρο της ΔΟΕ.

H επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

«Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για την παγκόσμια πανδημία COVID-19 και για τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στις προετοιμασίες των παγκόσμιων αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο ηγέτες επαίνεσαν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 και σημείωσαν τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του COVID-19.

Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η πανδημία του COVID-19 “επιταχύνεται”. Υπάρχουν περισσότερα από 375.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και σχεδόν σε κάθε χώρα και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε ώρα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που έδωσε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο πρέπει να αναβληθούν για νέα ημερομηνία, μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το Καλοκαίρι του 2021, για την προστασία της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακτίνα ελπίδας στον κόσμο και ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα μπορούσε να γίνει το φως στην άκρη του τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα θα μείνει στην Ιαπωνία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι Αγώνες θα κρατήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».

Η πίεση που ασκήθηκε απ’ τις Ομοσπονδίες, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποφασίσουν οι διοργανωτές να επανεξετάσουν την στάση τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου στην Ιαπωνία.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν είχαν ματαιωθεί τρεις Ολυμπιάδες λόγω των παγκοσμίων πολέμων (1916, 1940, 1944), όμως, ποτέ δεν είχε γίνει αναβολή.

Δείτε ακόμα:

Είναι επίσημο: Αναβάλλεται για έναν χρόνο το Euro