Ανατροπή απ’ το ΣτΕ: Χάνουν όλα τα δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι

LIKE US ON FACEBOOK

Η περικοπή δώρου στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως και του επιδόματος αδείας, κρίθηκαν τελικά συνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ανατροπή από το ΣτΕ καθώς κρίθηκε συνταγματική τελικά η περικοπή δώρου στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ κλείνει οριστικά το ζήτημα των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και των επιδομάτων αδείας, ανατρέποντας τη θέση που είχε εκφράσει πριν από μερικούς μήνες τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Έτσι, οι περικοπές τους 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους είναι πλέον, συνταγματικές αφού τις ψήφισε η πλειοψηφία του ΣτΕ και είχαν αποφασιστεί στο δεύτερο μνημόνιο. Ειδικότερα, είχαν αποφασιστεί με τον νόμο 4093 του 2012.

Να σημειώσουμε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι ήταν αντισυνταγματικές, όπως και είχε αποφανθεί η 7μελής σύνθεσης του ΣΤ’ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ωστόσο, σήμερα 20 Μαΐου, η απόφαση πάρθηκε και κλείνει το δρόμο για την επαναφορά τους αλλά και την αναδρομική καταβολή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την επταμελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές. Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση.

 Ειδικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του, είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η συζήτηση των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου. Όμως, πολύ σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της ανάγκασε τη κυρία Φιλοπούλου να απουσιάσει από το δικαστήριο και η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όρισε νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

Πλέον, κατά τη συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η περικοπή δώρου στους δημόσιους υπαλλήλους κρίθηκε συνταγματική.

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές στο πορτοφόλι των περισσότερων νοικοκυριών
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved