Τις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο απ’ τα Μνημόνια άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα πως προτείνει τον Πάνο Σκουρλέτη για νέο γραμματέα του κόμματος.

Στην εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε νέο γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή απ’ τις πρώτες που έρχονται στο κόμμα και την Κυβέρνηση ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ν’ ανακοινωθεί και ο ανασχηματισμός. Η ανασυγκρότηση σε Κυβέρνηση- κόμμα είναι κάτι που ακουγόταν εδώ και μέρες ότι θα γίνει.

«Η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει ξανά τις τύχες της στα χέρια της, το αποφασιστικό βήμα ώστε να μπορούμε από εδώ και στο εξής να προχωράμε χωρίς άλλους εξωτερικούς εξαναγκασμούς και μαρτύρια της σταγόνας», είπε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η εκλογική αναμέτρηση του 2015 ήταν η απάντηση του ελληνικού λαού που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας.

Θα κρατούσαμε τα χέρια μας καθαρά, θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε την πορεία του κόμματος μας αν επιλέγαμε να στρέψουμε την πλάτη στο λαό, αλλά θα ξηλώναμε την ιστορία και το αξιακό φορτίο της Αριστεράς

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια της τοποθέτησής του παραδέχθηκε πως υπήρξαν απώλειες κι αδυναμίες στη μάχη που έδωσε η Κυβέρνηση ενώ υπήρχαν και στιγμές που δίστασε «ίσως γιατί είχαμε ανοιχτά τόσα μέτωπα όσο καμία Κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση».

«Η Ελλάδα της νέας εποχής»

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι».

Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης:

  • «Συνεχίζουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Η Ελλάδα της νέας εποχής δεν θα επιτρέψει ξανά να υποθηκευτεί το μέλλον, θα είναι χωρίς σπατάλες, θα παράγει νέο πλούτο επενδύοντας στους τομείς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, θα βασίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
  • Παραλάβαμε ανεργία που είχε αγγίξει το 28% και τώρα έπεσε στο 19%. Δικαιωμένοι νιώθουμε γιατί ενισχύθηκαν μορφές πλήρους απασχόλησης έναντι ελαστικής, μέχρι το 2021 η αδήλωτη εργασία θα περιοριστεί στο 5%.
  • Αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας στους εργαζόμενους η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, να είναι η Ελλάδα χώρα με φορολογική δικαιοσύνη και σταθερό φορολογικό σύστημα.
  • Είμαστε έτοιμοι για γενναίες φορολογικές παρεμβάσεις και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Δημόσια Διοίκηση που θα αντιμετωπίζει γραφειοκρατία, διαφθορά θα στηρίζεται στην ψηφιοποίηση και τη διαφάνεια.
  • Στην Ελλάδα της νέας εποχής όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι του νόμου. Θα είναι μια χώρα που θα αναλαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες. Θα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πολυδιάστατη φιλειρηνική πολιτική που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα».

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά, δε λείπουν οι εντάσεις και πως και σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «για το λόγο αυτό, επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική».

«Γνωρίζουμε ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο και θα φανεί», είπε και συμπλήρωσε πως «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα εκείνο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακούστηκε από σημαίνον στέλεχός της «η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής» και ότι μετά από τις κινήσεις της κυβέρνησης που επέφερε την επιστροφή τους, οι «οπαδοί τον παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πάνο Ρήγα για το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την παραγωγικότητα ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια πρότεινε ως νέο γ.γ. ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας από Σύρο: Πρώτος μας στόχος οι αξιοπρεπείς δουλειές