Η Τερέζα Μέι, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, ανακοινώνει πως στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφια. Ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η ανακοίνωση Μέι έγινε την Τετάρτη στους βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε βουλευτής που ήταν παρών σ’ αυτή τη συνάντηση.

Η Μέι, όμως, παράλληλα τόνισε πως δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

Σημειώνεται πως η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα διαρκέσει δύο ώρες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 174 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως και τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι η Πρωθυπουργός θα κερδίσει την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης: William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία της (αν και αστόχησαν στο δημοψήφισμα για το Brexit).

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε: «Όλες οι κινήσεις μου μέχρι σήμερα ήταν για το καλό της χώρας. Και προτεραιότητά μου είναι να φέρω εις πέρας το Brexit», δήλωσε η Τ. Μέι ενώ συμπλήρωσε πως έχει μια παθιασμένη πεποίθηση ότι «ανοίγεται μπροστά μας ένα καλύτερο μέλλον».

Παράλληλα, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός δήλωσε πως ένας νέος ηγέτης μπορεί να έθετε «το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο», καθώς δεν θα είχε τον χρόνο να ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση που αναλάβει κάποιος άλλος τα ηνία της ηγεσίας, τότε θα πρέπει να καθυστερήσει ή να ανακαλέσει το άρθρο 50.

Διαβάστε ακόμα:

Θα παραιτηθεί η Μέι πριν από τις εκλογές λόγω Brexit;