Ανακηρύχθηκε κι επίσημα αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας από το συμβούλιο των Ανώτατων Ιερωμένων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αυτοκέφαλη κι επίσημα η Εκκλησία της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξή της από το συμβούλιο των Ανώτατων Ιερωμένων, το οποίο μάλιστα επέλεξε τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα, Επιφάνιο, να ηγηθεί της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Πατριαρχείο της Μόσχας, στο οποίο μέχρι και σήμερα υπαγόταν η Ουκρανική Εκκλησία.

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, ο ηγέτης της νέας Εκκλησίας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, απηύθυναν ομιλία στον ουκρανικό λαό, που είχε μαζευτεί έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο.

«Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με επίτευξη πολιτικής ανεξαρτησίας» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:

Η Ουκρανία κόβει τους δεσμούς που την συνδέουν με την Ρωσική Αυτοκρατορία και δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνει το κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο συμβούλιο ενοποίησης.

Διαβάστε ακόμη:

Η Εκκλησία της Ρωσίας κόβει κάθε δεσμό με το Πατριαρχείο

Photo: EPA