Ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια: «Πολύ επικίνδυνη η τουρκική πρόκληση»

LIKE US ON FACEBOOK

«Πολύ επικίνδυνη η τουρκική πρόκληση και οι ελιγμοί» αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια και συγκεκριμένα για το συμβάν που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από τουρκική ακταιωρό.

Αναφορικά με το νεότερο επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε απ’ την τουρκική πλευρά, δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια, χαρακτηρίζοντας τους ελιγμούς «πολύ επικίνδυνους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού

Ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια

Να υπενθυμίσουμε ότι  ένα σκάφος του Λιμενικού με 27 άτομα βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων και εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός. Ωστόσο, το σκάφος μεταφέρθηκε για επισκευή.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού ενημέρωσε άμεσα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για το περιστατικό.

Κομισιόν: Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα της Κομισιόν προς την Τουρκία μετά το επεισόδιο στα Ίμια.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Κουβέιτ.

Παράλληλα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής επιθετικής ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν

Το γεγονός ότι υπάρχουν «εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα και μια έντονη τουρκική προκλητικότητα» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο σταθμό Alpha 989.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια «εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα» που δεν αφήνει αδιάφορη την Κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε πως «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

Εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, πως παρακολουθεί τς εξελίξεις και την προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας ωστόσο όπως τόνισε « δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Διαβάστε επίσης:

Απειλές Ερντογάν: Προσέξτε τις κινήσεις σας σε Κύπρο και Αιγαίο

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved