Αναδρομικά σε ενστόλους ανακοίνωσε ο Τσίπρας | Την Πέμπτη ψηφίζεται ο νόμος

LIKE US ON FACEBOOK

Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, ψηφίζονται στη Βουλή από την Ολομέλεια τα αναδρομικά σε πανεπιστημιακούς, γιατρούς, ενστόλους, δικαστές κ.α. Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναδρομικά σε ενστόλους, τα οποία θα φθάσουν τα 820 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης. Η ψήφιση των αναδρομικών θα γίνει την Πέμπτη ενώ το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα από τη σειρά των λεγόμενων θετικών μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση, τον Νοέμβριο και ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απόδοση 820 εκατ. ευρώ είναι από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, σε ό,τι αφορά τους ενστόλους, στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται στην βουλή αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο: Πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες.

Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο ίδιος τόνισε πως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης η επιστροφή των αναδρομικών. «Με το κόψιμο της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, την πάταξη της φοροασυλίας του πλούτου και τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αποδεικνύουμε στη πράξη ότι η επιστροφή της δικαιοσύνης στον τόπο μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι απλώς νομικής δέσμευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με τις εντάσεις, λέγοντας: «Η Ελλάδα διαέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Δεν απειλεί κανένα αλλά δεν απειλείται και από κανένα».

Την Πέμπτη η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή η υπουργική τροπολογία για τη επιστροφή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια. Σύμφωνα με την εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επιβάρυνση για το δημόσιο ταμείο θα ανέλθει σε 1,4 δις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, η καταβολή των αναδρομικών που ψηφίζονται την Πέμπτη αφορά ένστολους, καθηγητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς (από Κρατική Ορχήστρα, Λυρική Σκηνή κ.ο.κ.), όπως επίσης και τους συνταξιούχους των πιο πάνω κλάδων. Η σχετική ρύθμιση θα εισαχθεί υπό μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο που συζητείται ήδη.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του μέτρου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν συνεχεία όλα τα άλλα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ψήφιση αυτών των μέτρων ως τις αρχές Δεκεμβρίου, θα πάρει σειρά ο προϋπολογισμός, που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Θυμηθείτε τις βασικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού απ’ το βήμα της ΔΕΘ:

Οι 11 βασικές εξαγγελίες του Τσίπρα απ’ τη ΔΕΘ

Photo: EUROKINISSI
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved