Σε ισχύ είναι απ’ το βράδυ της Τρίτης 12/2 η συμφωνία των Πρεσπών και η ΠΓΔΜ μετονομάστηκε επίσημα σε Βόρεια Μακεδονία. Τι αλλαγές φέρνει αυτό στη χώρα;

Αλλάζουν πινακίδες και διαβατήρια στην ΠΓΔΜ, ενώ ήδη στους επίσημους ιστότοπους της Κυβέρνησης και των Υπουργείων αναγράφεται το νέο όνομα.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Twitter του φαίνεται πλέον ως ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

πινακίδες και διαβατήρια στην ΠΓΔΜ

Το μεσημέρι της Τετάρτης πρόκειται να τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την Κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε πως οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει μέσα σε τρεις μέρες να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Το ΥΠΕΞ καλείται να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο Υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών απ’ την πλευρά του πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο μεταξύ, το υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη “NMK” (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή, η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Μέχρι τότε, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα βάζει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, σύμφωνα με την επιτροπή, θα πρέπει επίσης να γίνουν τα εξής:

  • Εντός έξι μηνών πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.
  • Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμα:

Κι επίσημα η ΠΓΔΜ μετονομάζεται σε “Βόρεια Μακεδονία”

Photo: Boris Grdanoski/AP