Αφού κυρωθεί απ’ την ελληνική Βουλή σε περίπου μια εβδομάδα το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, πρόκειται ν’ αλλάξουν οι πινακίδες της ΠΓΔΜ στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, αλλά και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών.

Πλέον, στις πινακίδες της ΠΓΔΜ θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, «Βόρεια Μακεδονία». Η εν λόγω πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες ορίζονται απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε την Τετάρτη απ’ το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και τονίζει, μεταξύ άλλων, πως προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας, που θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, και ρυθμίζουν τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Σημειώνεται πως τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Παράλληλα, για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ έλαβε απόφαση και για τη δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών.

Διαβάστε ακόμα:

«Τρέχει» τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ για να μπει στην ΕΕ

Photo: AP