Αλλάζουν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Ιούνιο. Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα από την Καθημερινή, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός του 2019 και πιθανότατα να αλλάξουν όχι μόνο οι τιμές ζώνης, αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει τον τρόπο που προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες με τροποποίηση στους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ., προκειμένου την καλύτερη δυνατή προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου, σε συνδυασμό και με την προσφορά και ζήτηση που καταγράφονται στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγείλει η έκθεση από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο.

Στην έκθεση συμμόρφωσης, αναφερόταν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς. Οι ίδιες έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% από τη διαφορά που έχει απομείνει με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ;

Τα επόμενα δύο χρόνια οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν το 2019 και το 2020, επιβαρύνοντας κάποια και ελαφρύνοντας κάποια νοικοκυριά.

Οι τιμές ζώνης σε περιοχές όπως το Μαρούσι, την Κηφισιά, τη Φιλοθέη και τον Παπάγο, θα πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, νέες αυξήσεις αναμένονται στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Από αυτή τη λογική είναι  πιθανό, οι νέες τιμές να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ στις φθηνότερες περιοχές και να μειώσουν σημαντικά τον φόρο στις ακριβές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο εισπρακτικός στόχος ύψους 2,65 δισ. ευρώ να παραμείνει σταθερός για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά 50%-60% συγκριτικά με τις τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιοχές της Καλλιθέας και των Κάτω Πατησίων, όπου σήμερα ένα ακίνητο που χρονολογείται άνω των 30 ετών πωλείται αντί ποσού της τάξεως των 450-500 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.350 (κατά μέσο όρο) στην περιοχή της Καλλιθέας και σε 1.100 στα Κάτω Πατήσια.

Με λίγα λόγια, η διαφορά από την εμπορική αξία και την τιμή ζώνης ανέρχεται στο 60%. Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται, με μικρότερες διαφορές, της τάξεως του 40%-45%, και σε άλλες περιοχές του κέντρου, όπως το Παγκράτι (47%) και τα Εξάρχεια (46%).

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: «Μας δίνεται η δυνατότητα να μειώσουμε τους φόρους»