Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των στοιχείων στα ελληνικά αεροδρόμια

LIKE US ON FACEBOOK

Αν οι αλλαγές που διαβάζουμε ότι πρόκειται να γίνουν στα ελληνικά αεροδρόμια, τεθούν όντως σε ισχύ, τότε θα πρέπει να στελεχωθούν άμεσα όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες.

Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των στοιχείων στα ελληνικά αεροδρόμια κι απ’ τις αρχές Απριλίου φαίνεται πως οι αστυνομικοί, που κάνουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληκτρολογούν τα στοιχεία των επιβατών που ταξιδεύουν εκτός Σένγκεν.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να μην υπάρχουν ελλείψεις στον αριθμό των αστυνομικών διότι διαφορετικά θα δούμε σκηνικά με ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

Θυμίζουμε πως η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, ωστόσο, σταμάτησε μετά από 48 ώρες καθότι οι επιβάτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο», οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με επιστολές τους προς την ηγεσία του Σώματος, ζητούν την άμεση και σημαντική στελέχωση των τμημάτων στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», ώστε να μην επαναληφθούν οι ντροπιαστικές για τον τουρισμό εικόνες του 2017.

Από την Κυριακή 7 Απριλίου, οι επιβάτες που περνούν από έλεγχο είτε αναχώρησης είτε άφιξης δεν θα πρέπει απλά να δείχνουν τη ταυτότητα ή το διαβατήριό τους στους αστυνομικούς, αλλά οφείλουν να το παραδίδουν στα χέρια τους και αυτοί να πληκτρολογούν το ονοματεπώνυμό τους.

«Οι εικόνες από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου ήταν απογοητευτικές, με ουρές δεκάδων ταξιδιωτών να αναμένουν καρτερικά τη σειρά τους για τον έλεγχο. Οι εντυπώσεις για την Ελλάδα ήταν αρνητικές. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα οι υπηρεσίες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Διαβατήρια, Τροχαία, Τάξη και Ασφάλεια) είναι υποστελεχωμένες, δεν έχουν ενισχυθεί και παράλληλα καλούνται καθημερινά να συνδράμουν σε ενισχύσεις μέτρων, αλλότριων υπηρεσιών και καθηκόντων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής και συμπληρώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Σώματος ότι «θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Αερολιμένα Αθηνών με προσωπικό και παράλληλα τα μέτρα προς άλλες Διευθύνσεις θα περιοριστούν».

Και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ανησυχίες της με έγγραφό της προς τον αρχηγό του Σώματος, όπου κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» με αστυνομικό προσωπικό.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δούμε καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου (αφίξεις-αναχωρήσεις), γεγονός που θα πλήξει την εικόνα του αεροδρομίου και της Αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια, η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης έχει επιβαρυνθεί λόγω των αυξημένων συλλήψεων ατόμων που επιχειρούν παράνομα να εξέλθουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά, το έτος 2018 συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.400 παράτυποι μετανάστες. Για να διεκπεραιωθούν οι εσωτερικές λειτουργίες της υπηρεσίας, οι μεταγωγές των πολυάριθμων κρατουμένων κι επιπλέον η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων με μηχανήματα AFIS, απαιτείται αυξημένος αριθμός αστυνομικών σε σχέση με το υπάρχον προσωπικό

Διαβάστε ακόμα:

Πόση ώρα πριν την πτήση πρέπει να φτάνουμε στο αεροδρόμιο;

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved