Αλλάζει η τηλεοπτική σήμανση “καταλληλότητας” των τηλεοπτικών προγραμμάτων, έπειτα από πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ απέστειλε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης την πρότασή του, με την οποία αλλάζει η τηλεοπτική σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Μέχρι στιγμής, τα τηλεοπτικά προγράμματα κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό “καταλληλότητας” όσον αφορά στο περιεχόμενο και την επίδραση (σωματική, ηθική, πνευματική και ψυχική) που έχεις στους ανήλικους.

Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η τηλεοπτική σήμανση έχουμε: Κατάλληλο για όλους, Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση, Κατάλληλο απαραίτητη η γονική συναίνεση, Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 και Ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 18.

Πλέον, το ΕΣΡ αλλάζει την τηλεοπτική σήμανση με πρότασή του και όπως φαίνεται συγκεκριμενοποιεί περισσότερο τα τηλεοπτικά προγράμματα.

Τα σύμβολα θα είναι και πάλι πέντε, σύμφωνα με το ΕΣΡ και θα αφορούν:

  • το κατάλληλο για όλους πρόγραμμα με σύμβολο το (Κ) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου,
  • το κατάλληλο για άνω των 8 ετών (8) και ώρα μετάδοσης στην ευχέρεια του παρόχου, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος καθώς και 30 λεπτά πριν και μετά τη συγκεκριμένη ζώνη,
  • το κατάλληλο για άνω των 12 ετών (12) και ώρα μετάδοσης μετά τις 21:30 έως τις 6:00 Παρασκευή, Σάββατο, παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά τις 22:00,
  • το κατάλληλο για άνω των 16 ετών (16) και ώρα μετάδοσης μετά τις 23:00 έως τις 6:00 και τέλος,
  • το κατάλληλο για άνω των 18 ετών (18) και ώρα μετάδοσης μετά τη 1:00 έως τις 6:00.

Κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του θα εμφανίζεται στις οθόνες οπτικό και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξης του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή θεωρεί επιβεβλημένη την αναθεώρηση της σήμανσης λόγω των νέων κοινωνικών συνθηκών.

τηλεοπτική σήμανση

Εκτός από την τηλεοπτική σήμανση, το ΕΣΡ προτείνει και 4 ακόμη οπτικά σύμβολα τα οποία θα πρέπει να μεταδίδονται 30 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη του και μετά από κάθε διακοπή οπτικά και ηχητικά.

Τα σύμβολα είναι:

  • Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές βίας
  • Το πρόγραμμα περιέχει σεξουαλικές σκηνές
  • Το πρόγραμμα περιέχει σκηνές χρήσης ναρκωτικών ουσιών
  • Το πρόγραμμα περιέχει απρεπή εκφορά λόγου.

τηλεοπτική σήμανση

Πηγή φωτογραφιών: News247/7